Baba

Az anyukák hangja csodát tesz a gyermekük agyával – új kutatás

Egy új kutatásban azt találták, hogy a gyerekek agya erősebben reagál az anyukájuk hangjára, mint bárki máséra. Még akkor is ráismernek a hangjukra a másodperc törtrésze alatt, ha az anyukák érzelemmentesen, hangsúlyok nélkül beszélnek.

Nemcsak fizikailag reagálnak a gyerekek hevesebben, hanem lecsillapodnak az érzelmeik az anyuka hangjára, írták a Proceedings of the National Academy of Sciences lapban megjelent tanulmányban. Ezt eddig is tudtuk tapasztalatból, de most már legalább tudományosan is alátámasztottak minket.

A kutatás vezetője, Daniel Abrams így nyilatkozott az eredményekről: “Tudtuk, hogy az anyukák hangja jelentősen csitítja a gyerekek érzelmeit, biztonságban érzik magukat tőle. Most mindezt biológiai alapokra tudtuk helyezni.”

Az anyukák hangja csodát tesz a gyermekük agyával - új kutatás

A kutatás során 24 egészséges, 7 és 12 év közötti gyermek agyát szkennelték. Mindegyik gyereknek egy másodpercnél rövidebb hangfelvételeken mutatták meg az anyukájuk és két ismeretlen nő hangját, ahogy értelmetlen szavakat mondanak. A gyerekek 97 százalékban azonosították az anyukájuk hangját. Nemcsak hangfelismerő képességet állapítottak ezzel meg, hanem az agyukat figyelve azt tapasztalták, hogy az agy érzelmekkel, jutalmazással, arcfelismeréssel kapcsolatos részei jobban aktivizálódtak az anyuka hangjára, mint az idegen nőkére.

Így, hogy már tudjuk, hogy a gyerekek jutalomnak érzik anya hangját, mindenképpen beszéljünk, énekeljünk, meséljünk nekik minél többet. Már a legkisebb újszülötthöz is kezdjünk beszélni, bár nem látunk majd rajta reakciót, de ezek szerint az agyában igenis aktívan zajlanak a hangunktól a pozitív folyamatok. Aztán majd amikor már kamaszok lesznek a gyerekeink, és azt mondják, hogy túl sokat beszélünk, akkor nyugodtan rávághatjuk, hogy “Örülj neki, attól lettél ilyen magabiztos”.

Olvass még több kutatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top