Baba

7 új kutatás a magzati létről

A brit tudósok nem pihennek, egyre több kutatás kerül napvilágra azzal kapcsolatban, mi történik az anyaméhben a magzattal, milyen hatások számítanak és milyenek nem. Vannak olyanok, amiket már eddig is tudtunk, most összeszedtük a legfrissebbeket.

Minden várandós kismama szeretne lehetőleg mindent megadni a benne növekvő új életnek. Ez teljesen természetes, de azért belegárgyulni nem kell a túlféltésbe. Van sok érdekes kutatás, de rágörcsölni nem feltétlenül érdemes, ha találunk olyan pontot, ahol úgy érezzük, érdemes lenne változtatni, próbáljuk meg, azzal biztosan jót teszünk. A mindenen való idegeskedéssel pedig biztosan nem.

Zsíros ételek, elhízott baba?

Egy kutatás igazolta, mennyire fontos az egészséges táplálkozás a várandósság alatt: ha az anya zsíros ételeket eszik, és nem figyel oda a táplálkozására, könnyen megeshet, hogy gyermeke később el fog hízni. A kutatás során bizonyították, hogy a terhesség során választott étrend befolyásolhatja a gyermek későbbi derékméretét, méghozzá a DNS megváltoztatásával. A magas zsírtartalmú étrendet követő anyák utódainál megváltozik az agyban a hipotalamusz, vagyis az anyagcsere-szabályozásért felelős terület, ez pedig elhízáshoz vezethet a későbbiekben. Ehhez mondjuk a szülői példamutatás és a közös étkezési szokások is hozzájárulnak, mert ha az anya nemcsak a terhessége, hanem a szülés után is egészségtelenül, zsírosan és hizlalóan étkezik, valószínűleg a gyermeke is ugyanígy fog táplálkozni. Ha azonban egy egyébként egészségtelenül étkező nő a várandósság alatt odafigyel magára, azzal kitörhet az ördögi körből, azaz elérheti, hogy gyermeke ne kövesse a példáját, hanem egészségesen táplálkozzon, és elkerülje az elhízást és annak minden káros következményét.

Apa se igyon alkoholt!

A nőknek terhesen nem ajánlott alkoholt fogyasztaniuk, legfeljebb egy-egy pohár vörösbor fogyasztását szokták engedélyezni az orvosok. Azt azonban eddig nem gondoltuk volna, hogy az apa alkoholfogyasztása is hatással lehet a méhen belül fejlődő magzatra. Kutatások szerint, ha a gyermek fogantatása előtti időszakban az apa rendszeresen alkoholt fogyaszt, az károsítja a hímivarsejteket, a magzat szervei és agya pedig emiatt később rendellenesen fejlődhetnek. Az eredmények arra utalnak, hogy a magzatok sorsa már a megtermékenyítéskor eldől, ugyanis az alkohol azokat a géneket károsítja a hímivarsejtekben, amelyek a normális magzatfejlődésért felelősek. Érdemes hát megkérni a párunkat, hogy a gyermekáldás beköszöntéig ő is mondjon le az alkoholról a baba egészsége érdekében.

Vigyázz, meg ne fázz!

A megfázás az egyik leggyakoribb betegség, ami bármelyik évszakban sújthat minket. Amennyire könnyen jön, olyan nehéz tőle megszabadulni. Egy vizsgálat szerint pedig babaváráskor érdemes még inkább óvakodni mindenféle megbetegedéstől, a megfázás és a vírusfertőzések ugyanis nem csak akkor, hanem a későbbiekben is okozhatnak gondokat. A kutatás azt állapította meg, hogy minél többször szenved megfázástól vagy másfajta vírusfertőzésektől egy nő a várandóssága alatt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy gyermeke később asztmás vagy allergiás lesz, mert azok a baktériumok és vírusos fertőzések, amelyek a terhesség alatt az anyát megtámadják, hatással vannak a babára is, és növelik az asztma és az allergia kialakulásának kockázatát a gyermekkorban.  

Terhesen is ehetünk halat

A halfogyasztás rendkívül egészséges annak fehérjetartalma, szelén-, E-vitamin-, valamint omega-3-zsírsavtartalma miatt. Ám eddig úgy vélték, hogy a terhesség alatt fogyasztott tengeri halak higanytartalma rossz hatással van a magzati agyfejlődésre, és akár az autizmus kialakulásáért is felelős lehet. Ezt cáfolta meg egy kutatás, amely szerint azoknak az anyáknak sem károsodott a babája, akik várandósságuk alatt hetente 12 alkalommal fogyasztottak halat. A tanulmány azért arra is felhívja a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű higany bevitele bizonyítottan fejlődési rendellenességekhez vezet, így erre érdemes odafigyelni, a tengeri halak viszont nem tartalmaznak annyi higanyt, hogy azok komolyan veszélyeztetnék a babák fejlődését. Ha mégsem vagyunk nyugodtak a higanybevitel miatt, de szívesen ennénk halat, válasszunk édesvízi halféléket.

Gránátalmával az oxigénhiány ellen

Minden kb. ezredik terhesség során kialakulhat olyan állapot, amikor csökken a véráramlás az erekben, így kevesebb oxigén jut a magzat agyába, ez pedig agysérülésekhez vezethet. Az oxigénhiányos iszkémiának nevezett probléma kapcsán vizsgálatokat végeztek, azt keresték a kutatók, hogy különféle gyümölcsök milyen hatással vannak a fejlődő magzatra. Az eredmények szerint a gránátalma-koncentrátum vízzel hígítva 60 százalékkal csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát ahhoz képest, mint amikor az anya csak tiszta vizet fogyasztott. A gránátalma a szőlőhöz hasonlóan polifenolokat tartalmaz, így fogyasztása az idegrendszer-kímélő és vérképző hatása miatt fogyasztott vörösbort is kiválthatja a terhesség alatt.

Az életmódváltás segít elkerülni a vetélést

A terhes nők egyik nagy félelme a vetélés, hiszen senki nem szeretné elveszíteni kisbabáját a terhesség korai szakaszában. A nagyobb súlyok cipelése, emelése, az elhízás és az alultápláltság is növeli a vetélés kockázatát, állítja egy kutatás. Megállapították azt is, hogy a harmincas éveik második felében járó, terhességük alatt alkoholt fogyasztó és éjszakai műszakban dolgozó nőknél is nagyobb a vetélés esélye, és úgy vélik, ezt csak az összes kockázati tényező csökkentésével lehet megelőzni. A vizsgálatot végző kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogyan tehetünk azért, hogy elkerüljük a vetélést. Azt javasolják, hogy a gyermeket tervező nők táplálkozzanak kiegyensúlyozottan, hogy ne legyenek se elhízottak, se túl soványak, tartózkodjanak az alkoholtól és a dohányzástól, és erre partnerüket is kérjék meg, valamint ne emelgessenek 20 kilogrammnál nehezebb súlyú tárgyakat.

Csak óvatosan a kávézással

Kávézni sokan szeretünk, és a várandósság alkalmával sem szívesen mondunk le erről a frissítő italról, főleg akkor nem, amikor egy fárasztó éjszaka után helyt kell állnunk nappal is. Kutatók azonban figyelmeztetnek arra, hogy a magzatnak árthat az anya terhesség alatti túlzott mennyiségű koffeinfogyasztása. A vizsgálat során egereken tesztelték, milyen hatással van a koffein az utódok agyfejlődésére: születés után a kisegereknél nagyobbnak találták az epilepsziás roham kialakulásának  kockázatát, felnőttként pedig a térbeli memóriával volt problémájuk. Az eredményeket ugyan nem lehet automatikusan az emberekre is alkalmazni, ám a figyelemfelkeltés szempontjából igen lényeges a kutatás végeredménye. A WHO azt ajánlja, egy várandós nő napi két nagy csésze kávénál semmiképpen se igyon többet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top