Baba

Itt sokkal lazábban kezelik a terhességet – várandósan magyarként Angliában

Bogdán Zsuzsa a kislányával és férjével költözött Londonba 2014-ben, most pedig a második babáját várja. Már a 31. hétben jár, de orvos még nem látta, ami a magyar gyakorlathoz képest minimum meglepő. Alaposan kikérdeztük, mi a különbség a magyar és angol terhesgondozás között.

Az első gyermeked még Magyarországon született, mióta éltek Angliában? 

Hivatalosan 2014 augusztus végétől számítom a Londoni életünket, azóta élünk itt tartósan. A párom előző év decemberében jött ki állást keresni – informatikusként nem kellett sokáig keresnie –, mi pedig februárban tudtuk először meglátogatni. Akkor három hetet töltöttünk itt, aztán visszamentünk Magyarországra, És nagyjából így ingáztunk fél évig. Ez főleg a macskáink miatt volt, augusztusra sikerült mindent elintézni, akkor felpakoltam őket, és azóta folyamatosan itt élünk.

Van egy lányunk, ő ekkor 4 éves volt, Magyarországon nem járt óvodába, itt Londonban tudott járni 3 hetet a közeli Montessori Nurserybe heti 15 órában (ezt ingyenesen biztosította a council). Szeptemberben beírattam a lányom iskolába, októberben már kezdett is, Reception Class-ben egy nagyon szuper iskolában, most 6 éves.

Mikorra vagy kiírva? Mi a legnagyobb különbség a magyar és angol terhesgondozásban?

Augusztus 22-re vagyok kiírva. Viszont, hogy hány hetes terhes vagyok, az többször változott, attól függően, hogy hol és mikor csinálták az ultrahangot. A midwife (szülésznő) szerint ez teljesen normális, mivel a készülékek beállításai közötti különbségek, illetve az, hogy hogyan sikerül a mérés, akár 2 hetes különbségeket is tudnak eredményezni.

Számomra a legnagyobb különbség, hogy itt sokkal lazábban kezelik a terhességet, illetve hogy orvos mennyire nem vesz részt a terhesgondozásban. Komplikációmentes terhesség esetén a teljes terminusban mindössze két ultrahang vizsgálat van, az egyik a 12. hét után, a másik pedig ha jól emlékszem a 20. hét után. Nálam két kockázati tényező miatt lesz még kettő (az egyik a korábbi császár), de normál esetben mindössze két ultrahang vizsgálat van. A midwife-fal pedig kb. 5-6-szor van konzultáció.

Most a 31. héten vagyok, és orvossal eddig nem találkoztam. Magyarországon végig privát terhesgondozásra jártam egy választott orvoshoz, és emlékszem, hogy minden alkalommal volt nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang. Itt egyszer sem néztek meg odalent, azt mondták, majd a szülés után menjek el rákszűrésre. A kórházban, ahova a különböző vizsgálatokra, találkozókra járok, különböző teamek vannak, pl. szonográfus, aneszteziológus, midwife. Minden időpontról levelet kapok, ebben szerepel, hogy melyik team tagjával fogok találkozni. Hogy biztosan ne felejtsek el elmenni, sms-t is küldenek kb. 5 nappal a dátum előtt.

Ami még nagyon furcsa volt, hogy a 12. hét előtt gyakorlatilag nem foglalkoztak velem. Megelégedtek azzal, hogy csináltam terhességi tesztet, és nem kapkodtak ezt orvosilag megerősíteni. A 14. hétre kaptam az első időpontot a kórházba ultrahangra. Ez mondjuk eléggé zavart, mert arra gondoltam, hogy ha valami gond van esetleg, akkor jó lenne, ha mielőbb kiderülne, ezért elmentünk egy privát ultrahang klinikára a 12. héten. Itt a negyedórás vizsgálat (a végén 5 nyomtatott képpel) 100 font (kb. 40.000 forint) volt.

Hol érezted azt, hogy jobban figyelnek rád, ott vagy itthon? Miben jobb az angol és miben a magyar ellátás? 

Az elején hiányoltam azt a gyakoriságot, ami a magyar terhesgondozásban volt, de aztán megszoktam, hogy itt kevesebb alkalommal is el tudják intézni ugyanazt a vizsgálatmennyiséget. Nem éreztem kevésbé alaposnak az angol rendszert sem, rengeteg tájékoztatót kapok folyamatosan a választható lehetőségekről, én kértem Down és toxoplazmózis szűrést is, de ezek nem kötelezőek. A szonográfusok is nagyon alaposan vizsgáltak.

Hozzá kellett szokni ehhez a kicsit lassabb, de mindenképpen stresszmentesebb folyamathoz. Az viszont bosszantó, hogy telefonon gyakorlatilag lehetetlen elérni a kórházi dolgozókat, hiába kaptam rengeteg telefonszámot, amikor kérdésem lett volna, senkit sem lehetett elérni.

A másik kellemetlenség, hogy sok mindent magától értetődőnek vesznek, ilyen volt a terheléses vércukor teszt esetében a Lucozade, amiről én azt hittem, hogy valami spéci glükózszirup amit gyógyszertárban kell keresni (Magyarországon gyógyszertárból kellett kiváltani a szükséges cukrot), és eléggé kiborultam mikor a sokadik gyógyszertárban sem kaptam, mire kiderült, hogy ez egy minden boltban kapható szénsavas üdítőital.

Ez a vizsgálat egyébként azt hiszem elég jól jellemzi a különbséget a két rendszer között. Itt kevésbé volt egyértelmű, hogy mit kell csinálni, mint otthon, viszont sokkal empatikusabban álltak hozzá. A vizsgálat alatt végig a váróban kellett ülni (2 óra), és rendszeresen ránk néztek, hogy hogy vagyunk, azonnal kéznél lett volna a segítség, ha valami baj van, míg Magyarországon anno simán elmehettem vásárolni egy hiperbe az alatt míg a cukor felszívódott, a lényeg annyi volt, hogy a vérvételre érjek vissza. Viszont Magyarországon egyből megtudtam az eredményt, itt viszont csak levették a vért, és közölték, ha valami gond van, egy héten belül értesítenek, de egyébként nem hallok többet felőlük.

Ami sokkal jobb az angol rendszerben, hogy minden időpontra megy, és kevés a késés, eddig egyszer kellett fél órát várnom, millió elnézést kértek, viszont többször is volt olyan, hogy előbb odaértem, és be is hívtak előbb.

Nem érnek hátrányok, amiért nem vagy brit állampolgár?

Eddig semmilyen hátrány nem ért amiatt, hogy nem vagyok brit, de mivel ez London, elég sok nációval találkoznak nap mint nap, nekik ez természetes. Sok bevándorló nem, vagy csak nagyon kicsit beszél angolul, ezért mindig nagyon örülnek, hogy én alapvetően megértem őket, és tudok válaszolni, nincs szükségem tolmácsra. Néha el is felejtik, hogy ez nem azt jelenti, hogy perfekt vagyok a nyelvből, és elkezdik darálni a szöveget, orvosi kifejezésekkel tűzdelve, én meg csak kapkodom a fejem. Velem mindenki nagyon kedves volt, érdeklődő, nyitott, semmilyen negatív élményem nem volt ezzel kapcsolatban.

Az angol terhesgondozás alapján mit változtatnál meg az itthoni ellátásban?

Azt hiszem, legfőképpen az egészségügyi dolgozók hozzáállásán kéne változtatni, hogy ne stresszeljék feleslegesen a kismamákat. Itt sokkal lazábban kezelik a dolgokat, hangsúlyozva, hogy a terhesség egy természetes dolog, amibe csak baj esetén kell beleavatkozni. Itt senki nem kér számon, nem erőltetnek semmit, tájékoztatnak, de aztán mindenkinek az egyéni döntése, hogy mit fogad meg és mit nem. Nincs végtelen tiltólista arról, hogy mit ne egyél, igyál, csinálj.

Hogyan készülnek a szülésre, mindent ad a kórház neked és a babának? Van lehetőség alternatív szülésre? 

A kórházban volt egy beszélgetés, ami arról szólt, hogy hogyan szeretnék szülni. Mivel nekem a lányom császárral született, így választhatom újra a császármetszést, de ők inkább annak a pártján állnak, hogy próbáljam meg természetes úton. A 36. hétig kell eldöntenem, hogy melyik módot szeretném. Még nem döntöttem.

Természetes szülés esetén, ha nincs semmi komplikáció, akkor még aznap haza is engedik a mamát és a babát. Császármetszés esetén 2 nap a kórházi tartózkodás. Állítólag nagyon jó a kórházi étel, legalábbis az Angliai egymást segítő kismamák Facebook-csoportban többen is ezt írták.

Kaptam listát, hogy mit kell majd vinni a kórházba:

  • a zöld könyvet, minden papírt, amit a terhesgondozás során kaptam
  • köntös, papucs
  • pizsama/hálóruha
  • sport- vagy kismamamelltartó
  • melltartóbetét
  • 2 törölköző (egy nekem, egy a babának)
  • wc-papír, tisztálkodószerek
  • extra egészségügyi betét (2 csomag)
  • csomag zsepi
  • eldobható bugyi
  • telefontöltő
  • toll
  • mobiltelefont nem mindenhol szabad használni

A babának:

  • eldobható pelenka
  • ruhák a babának (3 szett)
  • ruha, amiben hazavisszük a babát
  • bébihordozó

Mennyibe kerül a terhesgondozás és a szülés? 

A terhesgondozás és a szülés teljesen ingyenes.Eddig összesen a Lucozade-ért kellett fizetnem, ez 1,15 GBP volt a Sainsbury’s-ben. A kórház tiszta, jól felszerelt, a személyzet kedves, a vizsgálatok alaposak, így egy percig nem éreztem szükségét, hogy magánrendelést keressek.

Minden vizsgálat tb-alapon működik, még az extra tesztek is, mint pl. a Dawn (a nem kötelező vizsgálatok is ingyenesek, és javasolják is őket, ahogy a tájékoztatóban írták, azért, mert a megelőzés minden esetben olcsóbb, mint később egy hosszadalmas gyógyulási folyamat, vagy egy egész életére súlyosan egészségkárosodott gyerek).

Mi a saját lelki békénk miatt elmentünk egy privát ultrahang vizsgálatra, ez 100 font (kb. 40.000 forint) volt, illetve ugyanitt csinálnak 4D ultrahangot is, a teljes csomag 120 font (kb. 48.000 forint). A szülésért sem kell fizetni, nincsenek extra borítékok, maximum egy köszönő képeslap a teamnek. Kaptam egy plasztikkártyát – NHS Maternity Exemption Certificate –, ezzel másfél évig (2016.03.21-2017.08.21) ingyenesen vehetek igénybe minden vényköteles gyógyszert, amit az orvos felír, illetve fogorvosi szolgáltatást (ami nem szépészeti jellegű).

Olvass többet a terhességről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top