Baba

A legtöbb szülő úgy érzi, hogy mindenki ítélkezik felette – új kutatás

Nem vagy egyedül. Egy új kutatásban kiderült, hogy elképesztően sokan érzik azt a szülők közül, hogy más szülők, a családtagok, a szomszéd néni vagy a random idegen, aki szembejön az utcán, mind ítélkeznek felettük.

Anyaságom 12 éve alatt növesztettem az ítélkezésekkel szemben egy páncélt, de még így is érzem és értem, hogy miért gondolják a szülők, hogy mindenki elítéli őket azért, ahogy a gyerekeiket nevelik. Onnan kezdve, hogy mit adsz a gyereknek reggelire egész odáig, hogy a 10 évesednek már van mobilja, minden mozdulatodra körbevesznek a fejüket csóváló anyák és és apák.

Kiderült, hogy nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel, és mások is látják a rengeteg kritikus pillantást maguk körül. A Zero to Three Organization and the Bezos Family Foundation felmérésében 2200 olyan szülőt kérdeztek, akiknek 5 évesnél fiatalabbak a gyerekei. A részt vevő anyukák 90 százaléka, míg az apukák 85 százaléka érzi, hogy ítélkeznek fölötte állandóan, és hogy mások folyton megkérdőjelezik a szülői képességeiket.

A legtöbb szülő úgy érzi, hogy mindenki ítélkezik felette - új kutatás

A felmérés szerint főleg az idegenektől látják az ítélkezést a szülők, rögtön utánuk jön a többi szülő kritikája, majd a családtagoké és végül a anyósé, apósé. Meglepő eredmény, mert ezek szerint mégsem az anyós a legnagyobb ellenség, hanem a vadidegen a kávézóban. Az is meglepetést okozott, hogy az apukák nagy része azt érzi, hogy a saját felesége, gyermekeinek anyja a legfőbb kritikusa, aki mindig ítélkezik fölötte.

Ezek szerint tehát nem szeretjük, ha ítélkeznek felettünk, de mi magunk örömmel ítélkezünk mások felett. Csodálatos. Pedig ha ennyire utáljuk, ha kritika éri szülői képességeinket, akkor befejezhetnénk, hogy folyton kritizáljuk a többi szülőt. Mert igazából semmi közünk hozzá, hogy a másik mit ad enni a gyerekének, hogyan fekteti le este és milyen fogkrémet nyom a fogkeféjére. Mi mind csak megteszünk mindent, ami tőlünk telik, hogy a lehető legjobban keveredjen ki a család a mindennapokból. Mind követünk el hibákat, és ha megfeszülünk, sem lehetünk tökéletesek. Mert mind emberből vagyunk, csak ezt az egyet kellene felfogni, és máris egy békésebb világban élhetnénk.

Olvass többet az ítélkezésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top