Baba

10 titok az anyaságról, amiről senki sem akar beszélni

Amikor szülés előtt álló anyukák kérdezik a tapasztalt társaikat arról, milyen lesz az anyaság, akkor elhangoznak a szokásos mondatok a kialvatlanságról, pelenkákról, kakis ruhákról… de a következő 10 dolog általában nem merül fel a beszámolók során.

Érthető, hogy nem szeretünk arról beszélni, ami fájdalmas élmény vagy negatív, és azt gondoljuk, hogy csak megijesztenénk a leendő szülőket, ha mindent elmesélnénk nekik teljesen őszintén. Pedig a szülés előtt álló anyukák legtöbbször hálásak, ha valaki egyenes és nem takargatja előlük az anyaság nehéz oldalát, hiszen előbb vagy utóbb úgyis szembesülnek majd a rideg tényekkel. Úgyhogy inkább örülni szoktak neki, hogy felkészülhetnek jó előre a gyereknevelés, anyaság sötét napjaira.

1. Néha megbánod, hogy vannak gyerekeid

Ritka, hogy ezt bevallaná magának – másnak meg főleg – egy szülő. Pedig vannak pillanatok, amikor magadra zárod a fürdőszoba ajtaját és zokogsz. Ilyenkor nem érted, hogy miért is tűnt olyan jó ötletnek a szaporodás. Miért akartad alávetni az életedet egy gyereknek? Hova lettek az álmaid? Igen, néha azt érzed, hogy jobb életed lenne nélkülük. De szerencsére ezek az érzések hamar elmúlnak, mert megölelnek, rád nevetnek, kézen fognak, és kérnek egy kis májkrémes kenyeret.

2. Miután szültél, lehet, hogy nem szereted már annyira a gyerekeket

Úgy nagy általánosságban nem szereted annyira majd az összes gyereket a világon. Amikor még nincs gyereked, azt gondolod magadban, hogy ők a világ legártatlanabb teremtményei, akik még tökéletesek és tele vannak szeretettel. Amint a saját gyerekedet kell terelgetned a helyes úton, ráébredsz, hogy ez csak egy mítosz.

Nyilván pici babaként még teljesen ártatlanok, de nem kell sok idő hozzá, hogy furfangossá váljanak, és onnantól már nem igazán mondhatjuk rájuk, hogy tökéletesek lennének. Inkább úgy fogalmazhatnánk, hogy jobbak, mint a felnőttek. A legtöbb szülő megelégszik azzal, hogy a saját gyerekét kell hallgatnia, ahogy nyávog, hisztizik, féltékenykedik, és nézni, ahogy folyatja a taknyát, nem kér más gyerekéből, köszöni szépen.

10 titok az anyaságról, amiről senki sem akar beszélni

3. Lehet, hogy elveszítesz pár barátot

Az anyasággal egy teljesen új életbe lépsz, amibe néhány ember már egyszerűen csak nem illik bele. Van, aki visszatér majd, amikor már a gyerekek nagyobbak lesznek, de vannak olyanok is, akikkel már nem tudod újra felvenni a fonalat.

4. Néha feladsz magadból valamit

A szülői lét áldozatokkal jár. Olykor el kell engedned az álmaid, szenvedélyeid közül párat, amikor megszületik a babád. De ez nem tragédia, mert lesznek más megvalósítandó céljaid, amiért ugyanolyan szenvedéllyel éghetsz.

10 titok az anyaságról, amiről senki sem akar beszélni

5. Úgy érezheted, hogy az anyaság nem elég életcél

Nem mintha életcélnak kellene lennie, mert egy anyának nem kellene a gyerekei miatt a saját életét teljesen elásnia. De sokan érzik azt, hogy rossz anyák attól, ha nem rendelik alá teljesen magukat a gyerekeknek, ha a karrierjükkel, férjükkel, sőt saját magukkal is törődnek. Az anyaság valóban tele van csodálatos élményekkel, de ez nem azt jelenti, hogy a világ összes többi élményét el kell dobni miatta.

6. Idegennek érezheted a gyerekedet

Lehet, hogy először akkor érzed idegennek majd, amikor azt mondja, hogy “utállak”. Vagy amikor csalódsz benne. És akkor is, amikor már saját baráti társasága lesz, és csak úgy lelép otthonról. Ez az idegenségérzet olykor büszkeséggel tölt el, máskor pedig halálra rémülhetsz tőle.

10 titok az anyaságról, amiről senki sem akar beszélni

7. Szembesülhetsz a saját szüleid hibáival

Az anyaság remek tükröt tart eléd, élesen láthatod benne mindazt a hibát, amit a szüleid követtek el gyerekkorodban. Rájössz, hogy sokszor ugyanazokat a hibákat másolod te is, és újakat is gyűjtesz melléjük, hogy majd a saját gyerekednek is legyen min gondolkodnia, amikor szülő lesz.

8. Megérted a többi szülőt

Amit addig annyira elítéltél, amikor láttad a hároméves gyereket visítani a boltban, most már érted. Akkor azt mondtad, a te gyereked sosem lesz ilyen, aztán szembesültél a valósággal. Elítélted az anyát, aki fásultan tologatta üvöltő babáját, és nem vette ki a babakocsiból, majd lett saját üvöltő babád, akit felesleges lett volna kivenni a babakocsiból, mert attól sem nyugodott volna meg. Minden ítélkezést visszaszívsz a fejedben.

10 titok az anyaságról, amiről senki sem akar beszélni

9. Borzalmasan dühös lehetsz a gyerekedre

Vörös köd szállhat az agyadra néha, amikor teljesen tehetetlennek érzed magad a gyerekeddel szemben. Az idegeiden táncol úgy, ahogy senki más nem képes. A saját gyereked tud a legjobban feldühíteni, aztán mikor megnyugodtál, nem is érted, honnan jött belőled ekkora indulat.

10. A szíved megszakad minden nap

Megszakad akkor, amikor már akkora, hogy nélküled indul iskolába. Minden alkalommal, amikor úgy érzed, nem tudod megvédeni mindentől. Megszakad akkor is, ha csak belegondolsz, mi lenne veled, ha történne vele valami. Minden nap megszakad attól a szeretettől, amit érzel iránta.

Olvass többet az anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top