Baba

Polipokkal segít a koraszülött babáknak egy szegedi nő

Nagyné Szunyogh Tünde önkéntesként horgolja a polipokat, hogy a koraszülött babák belekapaszkodhassanak, így nem a fontos csöveket húzzák ki magukból.

Tünde elsőre 12, fonalból horgolt és vatelinnel töltött polipot küld Budapestre, de várhatóan a szegedi koraszülött babák is kapnak majd a játékokból.

A 23 éves nő először a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatnak ajánlotta fel a polipokat, de ott köszönettel elutasították. A Délmagyarnak most nyilatkozott a szegedi szolgálat kuratóriumának elnöke, Pintér Sándor, aki elmondta, hallott a polipokról, amelyeket a mentés idejére szívesen betesznek az inkubátorba. Szerinte korábban azért utasíthatták el, mert a mentés rövid ideig tart, a polipoknak pedig hosszabb távon van haszna.

A polipokat először Dániában adták az inkubátorokban fekvő babáknak. Céljuk nem csak az, hogy a szülőknek megnyugtatóbbá tegye a látványt a sok cső és érzékelő mellett. A picik belekapaszkodhatnak az apró lábacskákba, amely emlékezteti őket a köldökzsinórra. Ösztönösen markolják meg, így növekszik biztonságérzetük, ráadásul nem a fontos csöveket húzkodják ki.

A játékok csak pamut- és akrilfonalakból készülhetnek. A fejrész nem lehet túl kicsi, nehogy a kicsik a szájukba vehessék, a lábak pedig nem lehetnek nyújtva 22 centinél hosszabbak, nehogy magára tekerje a baba – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top