Baba

LSD-zni olyan, mint gyereknek lenni

A legfrissebb LSD-vel végzett kutatások szerint a kábítószer hatása alatt álló elme nagyjából úgy működik, mint a gyerekek agya.

 Közösségi finanszírozásból, 80 000 dollárnyi egyéni adományokból végezhette el legújabb, LSD-t vizsgáló kísérleteit dr. Robin Carhart-Harris, az Imperial College London professzora. A kísérletben 20 egészséges, LSD hatása alatt lévő alany agyi funkciót vizsgálták, többek között azt is ellenőrizve, milyen területeket aktivizál a szer.

LSD-zni olyan, mint gyereknek lenni

Az egyik legizgalmasabb felfedezés az volt, hogy az álomszerű hallucinációkhoz a vizuális kérgen kívül más területek is bekapcsolódtak, így az alanyok képesek voltak “akár csukott szemmel is látni”. A másik érdekesség az a megfigyelés volt, hogy az LSD hatása alatt lévő agy nagyban hasonlít agyunk gyerekkori állapotához. Gyerekkorban a fantázia sokkal szabadabb, az évek során azonban gondolkodásunk sok szempontból sokkal korlátoltabb, fókuszáltabb lesz. 

A kutatók abban reménykednek, hogy eredményeik közelebb vihetik őt az LSD különféle terápiás felhasználási lehetőségeinek kihasználása felé is.

 

BigThink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top