nlc.hu
Baba
50 ezres hálapénzt kell átlagosan fizetnünk egy szülésért

50 ezres hálapénzt kell átlagosan fizetnünk egy szülésért

Az átlagos anyagi helyzetű magyar nők körülbelül 50 ezer forintot fizetnek hálapénzként szülés után – derül ki egy friss felmérésből.

A kutatók ötven nő esetét vizsgálták kismamás fórumok hozzászólásai alapján. Az derült ki, hogy átlagosan mintegy 50 ezer forint hálapénzt fizetnek az orvosuknak szülés után, vagy akár már a vizsgálatok során a magyar nők. Az eredményeket a Biztosítás és Kockázat szaklap közölte, az Index is ismertette a következtetéseket.

Sokan annak ellenére szinte kötelező erejűnek tekintik a hálapénzt, hogy a társadalombiztosítás befizetése után már egy fillért sem kellene fizetniük az ellátásért. A szülés előtt álló nők viszont gyakran félnek, hogy nem kapnak rendes ellátást, ha nem fizetnek. Mások többletszolgáltatásokat, több figyelmet reméltek az orvosoktól a hálapénzért cserébe.

Az orvosok, szülészek közül sokan nyíltan elvárják a hálapénzt, bár a tanulmány egy olyan orvost is idéz, aki azzal a mondattal utasította vissza a felkínált hálapénzt, hogy “maguknak most nagyobb szükségük van erre a pénzre, mint nekem”. A magyar orvosok egyötöde-egyharmada egyébként elutasítja a hálapénzt. Ugyanakkor a tanulmány olyan esetet is felidéz, amikor az orvos 130 ezer forintos hálapénzt kért terhes páciensétől, előre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top