Baba

Szeretem a terhességet, mert annyit ehetek, amennyit akarok

A terhesség pont az a téma, amihez, úgy tűnik, mindenki ért, és nem is fél a véleményének hangot adni. Kapsz ezerféle tanácsot és okosságot a szomszédtól, internetes trolloktól, anyóstól, random idegenektől. De igazán csak az tudja, milyen a terhesség, aki már volt várandós, ezért meséljenek inkább az anyukák erről az időszakról.

Jó oldala és rossz oldala is van

“A terhesség első három hónapjában olyan változásokon mész keresztül, amiktől bomba nő leszel: pár kilót ledobsz a hányinger miatt, egy kosárral megnő a mellméreted. Csak az a baj, hogy nem akarod, hogy bárki is hozzád érjen, csak a vécé lebeg előtted, mert vagy pisilni, vagy hányni szeretnél.” – Kata (37 hetes terhes)

A szexuális életed megváltozik

“A hormonok miatt az elején rengeteget akartam szexelni, aztán akkora lettem, mint egy bálna, és az egész szexkérdés nagyon messze került tőlem, kicsit sem érdekelt. Szerintem ez normális, ilyenkor másra fókuszál a kismama.” – Andi (2 hónapos baba anyukája)

Vannak előnyei

“Számtalan negatív oldala van a terhességnek – reggeli rosszullétek, hatalmas has, állandó pisilés –, de azért vannak előnyei is. Például az emberek átadják a helyet a buszon, ráfoghatok mindent a hormonokra, nem kell behúznom a hasamat, és annyit eszem, amennyit kedvem van, senki sem várja el tőlem, hogy fogyjak már le.” – Zsuzsi (32 hetes terhes)

Szeretem a terhességet, mert annyit ehetek, amennyit akarok

Mindenkinek van legalább egy jó tanácsa

“Bámulatos, hogy mindenki szakértővé válik, ha meglát egy terhes nőt. Bombáznak a kéretlen tanácsaikkal, úgy beszélnek, mintha legalább 8 gyerekük lenne, és mind bábák lettek volna előző életükben. Mosolyogj, és bólogass, jó kis gyakorlat, felkészít arra, ami a szülés után vár rád.” – Noémi (5 hónapos baba anyukája)

Állj ki magadért

“Ha nem szeretnéd, hogy fogdossák az emberek a hasadat, akkor szólj, hogy hagyjanak békén. Amikor terhes voltam, rendkívül kényelmetlenül éreztem magam, ha megsimogatták a hasamat, úgyhogy kedvesen szóltam, hogy nem szeretném. Ez az én testem attól még, hogy van benne egy baba.” – Bori (2 éves gyermek anyukája)

Szeretem a terhességet, mert annyit ehetek, amennyit akarok

A tested megváltozik

“Szülés óta minden reggel úgy nézek tükörbe, hogy alig ismerek magamra, még nem sikerült hozzászoknom a testemhez. A hasam lóg, plöttyedt lett, a melleim hatalmasak, és egy ruha sem jó rám, ami a szekrényemben van. De aztán mindig az jut eszembe, milyen csodálatos dolgot tett ez a test, hogy kihordta a babámat, és megbocsátom, hogy most így néz ki.” – Zita (3 hónapos baba anyukája)

Készülj előre terhesség alatt

“Előre aludni nem lehet, de készülni praktikus dolgokkal igen. Én például lefőztem a terhességem utolsó időszakában egy hónapra elég főtt ételt, mert tudtam, hogy baba mellett nem tudok majd főzni az első pár hétben.” – Zoé (6 hónapos baba anyukája)

Ne dőlj be a tévhiteknek

“A reggeli rosszullét egész napos is lehet, és eltarthat akár a 20. hétig. Nem segít a hányás a hányingeren, mert a hormonok dolgoznak tovább a testedben. A császármetszés egy nagy műtét, ami véletlenül sem jelent könnyebb szülést. A napi rutint már a baba születése után rögtön el kell kezdeni, hogy minél hamarabb hozzászokjon.” – Merci (9 hónapos ikrek anyukája)

Szeretem a terhességet, mert annyit ehetek, amennyit akarok

Ne költs túl sokat terhesruhákra

“Legyél kreatív, nem kell túl sok terhesruhát venni. Igazából a harmadik trimeszterben lesz a legnagyobb szükséged olyan ruhákra, amik a végtelenségig nyúlnak. Olyanokat válassz, amiket szülés után is fel tudsz venni még pár hétig, amíg vissza nem tér a hasad (majdnem) eredeti állapotába.” – Fanni (8 hónapos baba anyukája)

Foglalkozz azzal, mi vár az út végén

“Mindegy, mennyire fájdalmas néha, mennyire nehéz, mennyire zavar a nagy hasad, és mennyire eleged van a kényelmetlenségből, tartsd a szemedet a célon, hogy a végén egy pici babát ölelhetsz majd magadhoz.” – Vera (1 éves baba anyukája)

Nincs két egyforma terhesség

“Az egyiknek borzasztó élmény, elefántra dagadt lábakkal és gyomorégéssel, miközben mozdulni is alig bír, és depressziós tüneteket mutat a hormonok miatt. A másiknak csupa boldogság és kiegyensúlyozottság, kivirul a terhesség alatt. Ezért inkább ne hasonlítgasd össze magad a többi anyukával, mindegyik eset teljesen normális.” – Bella (3 éves gyermek anyukája)

Vezess naplót, és fotóztasd magad

“A születendő gyermeked kedvéért írj naplót a 9 hónap alatt, mintha csak leveleket írnál neki, és minél többször fotóztasd le magad, mert megismételhetetlen élményben van épp részed. Később a gyermeked meg fogja köszönni, ha fennmarad egy ilyen emléke arról az időszakról, amikor őt vártad.” – Gabi (1 éves baba anyukája)

Szeretem a terhességet, mert annyit ehetek, amennyit akarok

Az életed fenekestül felfordul

“A terhességem alatt azon csodálkoztam, hogy milyen apróságok miatt változott nagyot az életem. Például, hogy állandóan – de tényleg állandóan – éhes voltam, akármit és bármikor tudtam enni, nem bírtam evés nélkül még annyit sem, amíg beértem a fél órára lévő munkahelyemre. Mivel híztam is ettől rendesen, ezért elkezdtem mozogni mellé, mindennap 30 percet, így tudtam elkerülni, hogy magamra szedjek 50 kilót terhesség alatt. De legalább hozzászoktam a mozgáshoz, ami abszolút pozitív változás az életemben.” – Anett (7 hónapos baba anyukája)

A szülőszobán már csak a baba érdekel

“Hidd el, nem fog érdekelni a szülőszobán már, hogy az orvos és a nővérek a legrosszabb formádban látnak, nyakadban a lábaddal, a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Csak az lebeg majd a szemed előtt, hogy egészséges babának adj életet, ennek érdekében bármire és mindenre hajlandó leszel.” – Betti (1,5 éves gyermek anyukája)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top