Baba

“Nem maradt körmöm, annyira izgultam, hogy két csíkot lássak a teszten”

Belevágsz nagy izgalommal, kitűzitek az időpontot, hogy mikortól kezditek el a babaprojektet. Odafigyelsz, három hónapja nem szedsz fogamzásgátlót, és fejen állsz minden együttlét után. Aztán rágod a körmöd, hogy mikor lesz már pozitív az a terhességi teszt.

Ha pedig már eltelt pár hónap, és még mindig megjön a menstruációd, végtelenül csalódott vagy. Átfut az agyadon, hogy nehogy meddőség legyen, talán még imádkozni is elkezdesz, mert annyira szeretnéd már, hogy terhes legyél. Ebben nem különbözünk, mindegy, hányfélék vagyunk, vékonyak, kövérek, nagy mellűek, szőkék, barnák, szemüvegesek: ha úgy döntünk, hogy babát szeretnénk, akkor kezdődik a körömrágás, és most azonnal, hirtelen akarunk teherbe esni.

Nem vagy türelmetlen, azt azért nem mondanád, de ha terhes nőt látsz az utcán, elfog a kényszer, hogy megkérdezd, milyen pózban szexeltek, amikor összejött a baba, mit evett, ivott, tornázott, milyen táplálékkiegészítőt szedett, és különben is, hogy lehet, hogy neki összejött, neked meg nem.

Ne aggódj, ez nem irigység, csak így működik a nő. Egy barátnőm, Csilla szó szerint lerágta az összes körmét abban a két hétben minden hónapban, amíg várta, hogy vajon elmarad-e a menstruációja:

Soha, egy időszak sem volt olyan stresszes az életemben, mint amikor teherbe akartam esni. Amúgy is olyan vagyok, aki szereti, ha kiszámítható az élet, és nem bírom, ha nem tudok megoldani egy problémát, vagy úgy érzem, hogy nem én irányítom az életemet. A babakérdés pedig egyértelműen pont az, amit nem lehet irányítani igazán, azon kívül, hogy mindent megteszel, nem iszol, nem cigizel, kiszámolod, mikor ovulálsz, és felkutatod az összes létező tippet és trükköt, ami már másoknak segített teherbe esni. És még így sem lesz nyilván garantált a végeredmény.

Nekem hat hónapba telt, mire terhes lettem, addig minden hónapban két hét arról szólt, hogy lerágtam a körmömet, hogy nehogy megjöjjön a menstruációm, és csinálhassak terhestesztet. Volt is párszor, hogy késett pár napot, ilyenkor napjában négyszer elvégeztem a tesztet, aztán zokogtam, hogy negatív lett. Utólag nézve eléggé őrülten viselkedtem, csodálom a férjemet, hogy ilyen türelemmel elviselt. Sosem teltek olyan lassan a napok, mint abban az időben.

 

Csilla és valószínűleg minden második nő a következő 8 lépésen esik át, amíg várakozik, hogy megcsinálhassa a tesztet:

1. A “nem nagy ügy” stádium

Az esemény után, amikor biztos vagy benne, hogy most sikerült, tuti betalált, szinte érzed, ahogy osztódik odabenn. Pozitív vagy, és reménnyel teli. Tudod, hogy nem kell olyan nagy ügyet csinálni ebből, meg kell őrizned a hidegvéredet, mert akkor sokkal jobbak az esélyeid. Ahogy lesz, úgy lesz jó. Ezen a ponton úgysem tudsz mit csinálni az ügy érdekében, te megtetted, ami tőled telik, most már csak várni kell. Ez a stádium általában az első napon véget is ér, de maximum 36 óráig tart.

2. A “te jó ég, tuti terhes vagyok” stádium

A második vagy a harmadik napon üt be ez az érzés. Biztos vagy benne, hogy a petevezetéked útvesztőjében eltalált az érett petesejtig a sperma, és már otthon is érzi magát. Még az is lehet, hogy óvatosan elmondod a férjednek, hogy most valóban úgy érzed, hogy terhes vagy. Árgus szemekkel figyeled a tested minden rezdülését, és akárhová nézel, bizonyítékokat látsz a terhesség tényére: “Álmodtam tegnap éjjel (bármit) – tuti a baba miatt.“, “Ásítottam, biztos az első trimeszter fáradtsága miatt van.”

3. A “nem hiszem, hogy terhes vagyok” stádium

Pár nap eltelik, ami alatt győzködöd magadat, hogy babát vársz, majd elkezdesz kételkedni benne. Mert nem érződik úgy. Nem mintha ezen a ponton bárminek érződnie kellene, de te tudod, hogy legbelül biztosan tudnád, ha tényleg terhes lennél.

4. Az “a Google a legjobb barátom” stádium

Nagyjából 5 nappal vagy túl a legutóbbi próbálkozáson, de nem tudod levenni a szemed a Google-ról, folyamatosan kérdésekkel bombázod. Mikor lehet a legkorábban terhességi tesztet végezni? A terhesség korai jelei. A terhesség előtti állapot jelei. Honnan tudhatod, hogy terhes vagy három nappal az aktus után? Addig keresel, míg rátalálsz egy sztorira, amiben a nő ugyanazt álmodta, amit te, és kiderült, hogy terhes ötösikrekkel.

 

5. A “bojkottálom a Google-t” stádium

Rájössz, hogy csak magadat idegesíted, ezért abbahagyod a Google vallatását, és megfogadod, hogy nem írsz be többé egyetlen kérdést sem. Ezt be is tartod egy vagy két óráig.

 

6. Az “oké, vegyünk egy terhességi tesztet” stádium

Túl korai még, hogy bármilyen eredményt is adjon, de ott van az ötösikres anya története, aki 5 nappal az aktus után már pozitív tesztet tartott a kezében. Lehet, hogy már neked is kimutatná. Aztán állsz a negatív teszttel a kezedben, és tudod, hogy túl korai volt még, tévedhet, nem nagy ügy, inkább el kellene menned a nőgyógyászhoz, az sokkal többet érne, mint egy ilyen selejtes teszt. Nem vallanád be, de később visszamész a szemeteshez, kitúrod belőle a tesztet, hátha megváltozott rajta az eredmény pár óra alatt.

7. A “most akkor sajnálom magam” stádium

Ekkor már csak pár nap maradt hátra a menstruáció időpontjáig, ellőttél pár maréknyi tesztet, mind negatív eredménnyel. Azon tűnődsz, minek neked ez az egész, miért teszed ki magad ennek, lehet, hogy nem is kéne gyerek, inkább utazgatni kellene a világban. Olyan igazságtalan az élet. Bezzeg a szomszédasszonynak négy gyereke van, és mindig panaszkodik rájuk, pedig te hogy örülnél egynek is. Miért pont neked nem jön össze?

8. A “meg fogok őrülni” stádium

Arra ébredsz a menstruáció reggelén, hogy nem önt el a vér, a reményeid az egekbe szöknek, előkapod az eldugott, maradék, tartalék tartalékának a tartaléka teszteket a fürdőszobai szekrényből, összeszorított lábakkal, hogy a reggeli első vizelettel tudd megcsinálni a tesztet. Háromszor egymás után, három tesztet. Valamelyik csak pozitív lesz. És egyszer, egy szép napon, tényleg az lesz, és ott ülsz megkövülten, a szíved a torkodban dobog, és csak hajtogatod, hogy “nem hiszem el, tényleg megtörtént, tényleg jön a baba, most mihez kezdjek?”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top