Baba

Így küzdj meg a látogatókkal szülés után

Egy újszülött babánál semmi sem vonzza jobban a látogatókat, érdemes már terhesség alatt felkészülni arra, hogy ellepik az otthonodat, amikor még lábadozol a szülés után.

1. Találd ki a saját szabályaidat

Beszéld meg a pároddal, hogy mikortól fogadjátok majd a látogatókat. Van, akinél az válik be, hogy az első hat hétben nem engedik látogatni a babát, mert inkább csak saját magukra és az újszülöttre akarnak koncentrálni. Illetve azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a baba immunrendszerének még meg kell kicsit erősödnie, mielőtt látogatók kezdenék kézről kézre adni. Gondold át, szeretnéd-e majd odaadni a rokonok és barátok kezébe és hogy mennyi időt töltsenek el nálatok a látogatók. Mindezt előre nyugodtan megmondhatod nekik, amikor bejelentkeznek a látogatásra.

2. Kórházi látogatás

A nagyon lelkes látogatók már a kórházban szeretnék látni az újszülöttet, de lehet, hogy te viszont úgy érzed, jobb lenne, ha inkább csak a férjed menne be hozzátok. Nincs azzal semmi baj, ha nem akarsz látogatókat fogadni, miközben még küzdesz a szoptatással és folyik a vér belőled megállíthatatlanul. Ha valaki ezen megsértődik, az az ő problémája, nem a tiéd.

3. Mondj igent

Ha valamelyik látogató felajánlja a segítségét, mondj igent! Eszedbe ne jusson, hogy majd egyedül mindent elintézel, fogadj el minden segítő kezet. Remekül tudnak mosogatni, teregetni, leszaladni a boltba tejért, sőt előre kérhetsz tőlük akár olyat is, hogy ne plüssrókát hozzanak ajándékba a babának, hanem főzzenek inkább egy tál meleg ételt neked.

4. Ne legyél házigazda

Nem vendégségbe jönnek, nem kell őket kiszolgálni, a szülés utáni első hetekben neked egyáltalán nem kell házigazdát játszanod. Annyi a dolgod, hogy a babáddal foglalkozz, nem pedig az, hogy kiszolgálj másokat. Ha jön valaki látogatóba, nyugodtan mondd meg neki, hol találja a kávéfőzőt és a teafiltereket, és ha már ott jár, készítsen neked is egy bögrével. Kíméld magad, amennyire csak lehet.

5. Nem reagálod túl

Ha közlöd a vendégekkel, hogy mossanak kezet, miután belépnek a lakásodba, egyáltalán nem reagálod túl, csak vigyázol a babádra. Mutasd meg, hol a kézfertőtlenítő, vetesd le velük a cipőjüket, ne törődj vele, hogy ezért esetleg azt mondják rád, hogy túlaggódod a bacilusokat. Nem a látogatók lelkivilága vagy véleménye a fontos, hanem az, hogy megvédd a gyermeked fejlődő immunrendszerét az első hetekben. Sokkal könnyebb egy sértődött családtagot később megbékíteni, mint egy újszülött náthás orrát leszívni és köhögését csillapítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top