Baba

10 dolog, amit szívesen elmondanék a gyerekem nevelőanyjának

Egy válás nehéz ügy. Még inkább nehéz, ha új partner vagy partnerek kerülnek a képbe. Nem csak a gyereknek, a szülőknek is. Keserves az idő, amíg kialakul az egyensúly, és sokszor sokáig tart elérni, hogy ne csak fújjanak egymásra a felek, hanem normálisan tudják kezelni azt, hogy a gyerekük nemcsak a volt szülőpárral tölti az időt, hanem annak új párjával is.

Mégis, ha ez sikerül, sokkal nyugodtabban hagyhatjuk ott a gyereket a volt párunk új partnerénél, sőt, az is előfordulhat, hogy hálásak leszünk neki. Olyan anyákat kérdeztünk meg, mit üzennek volt párjuk új barátnőjének vagy feleségének, akiknek sikerült valamiféle egyensúlyt kialakítani a megváltozott helyzetben. Következzenek az ő üzeneteik, hátha másoknak is segítenek, és kiderül, mindez nem lehetetlen. Bár kétségek mindig maradnak, a jó kapcsolat felépíthető és megtartható.

1. Tudnod kell, hogy nem akarom a pasidat!

Eskü, tényleg nem. Próbáltam, nem ment, próbáltam újra meg újra és újra – nem ment. Egyszerűen nem működött, és ennek megvolt az oka. Hidd el, hogy levontam a tanulságokat, és nem szeretnék már vele lenni, szóval nagyon szépen kérlek, nyugodj meg, engedj ki, és ha lehet, ne legyél rá féltékeny, mert én örülök, hogy együtt vagytok, boldogok vagytok, nem fogok nyílt vagy titkos lépéseket tenni a visszaszerzésére, részemről ez már lezárt ügy.

Jelenet a Kavarás (Blended) című filmből (forrás: imdb.com)

2. Félek tőled

Ez lehet, hogy hülyén hangzik, de egy kicsit akkor is félek, hogy a gyerekem jobban fog szeretni téged, mint engem. Ha még egy anyafigura megjelenik, gyakran megfordul ilyesmi a fejemben, és tudom, tudom, hogy ez az én belső bizonytalanságom, mégis megvan bennem. Sajnos.

3. Iszonyúan próbállak elfogadni

De nem mindig könnyű. Nem azért, mert baj van veled, hanem mert mindig is azt akartam, hogy én neveljem fel ezt a gyereket, és akkor most el kell fogadnom egy másik embert is, és annak ellenére, hogy tudom, hogy ez a legjobb, ez a legjobb a gyerekemnek is, néha nehezemre esik helyet adni neked, akármennyire is próbálok. De ha nagyon gondolkodom, rájövök, hogy neked sem lehet könnyű dolgod.

4. Sajnálom, hogy egyszer azt mondtam, „te azért nem vagy még anya”

Nem úgy értettem, hidd el. Vagy nem egészen úgy. Csak annyit akartam elmondani, hogy van egy világon túli, mély, érzelmi kapcsolatom a gyerekkel, és ezt csak az értheti meg, akinek van már sajátja is. Valahogy erre akartam utalni, de egyébként persze, anya vagy, teljes értékű, hiszen egy nevelőanya is anya, csak valahogy a különleges kapcsolatot akartam megfogalmazni, ami köztem és a kicsi között van.

Jelenet a Kavarás (blended) című filmből (forrás: imdb.com)

5. Jobban bízom benned, mint a gyerek apjában

Mi igazán, durván és hosszan szétbaltáztuk a kapcsolatunkat a volt férjemmel, és bár mindent megteszek, hogy jól tudjuk felnevelni a közös gyerekünket, a bizalmat még csak most kezdjük újraépítgetni. De alapvetően azért az jól szét van dózerolva. Te viszont új vagy az életemben, teljesen friss kezdet, és – őszintén szólva – úgy látom, hogy jobb emberré teszed a férfit, akivel korábban voltam, jól bánsz a gyerekemmel is, így most kettőtök közül te vezeted a bizalomlistát számomra.

6. Ne higgy el mindent, amit rólam hallasz

Van azért neked is exed, ugye? Tudod, hogy ha ő kezdene rólad beszélni, akkor esélyes, hogy nem a legszebb képet festené rólad, és az a kép igencsak egyoldalú volna. Ez a helyzet az én volt férjemmel is. Mindenképp állj mellé, támogasd, de ha nem mondana mást a velem volt kapcsolatáról, mint hogy én megnyomorítottam, ellehetetlenítettem, bántottam és idegesítettem, akkor, kérlek, engedj egy kis kétséget magadhoz férkőzni, és oszd el kettővel, amit hallasz.

Jelenet a Kavarás (blended) című filmből (forrás: imdb.com)

7. Nem vagyok az ellenséged

Ha valaha azt gondolnád, hogy azért hozok bizonyos döntéseket, hogy neked rosszabb legyen, légyszi, vesd el ezt az ötletet. Nem igazán szoktam annak alapján határozni, hogy te mit mondanál rá, ne haragudj, de néha még csak figyelembe sem veszem. Ezen lehet, hogy változtatni kell, és megpróbálom ezentúl a te érdekeidet is jobban figyelembe venni, megfontolni, hogy neked mi jó, viszont az egészből csak annyit akartam kihozni, hogy nálam tényleg sosem szempont az, hogy neked rossz legyen.

8. Köszönöm, hogy mindig előre veszed a gyerekem igényeit

Nagyon nagyra értékelem, hogy figyelsz rá, törődsz vele, gondolsz arra, mire van szüksége. Megmondom őszintén, jobb nevelőanyát el sem tudnék képzelni. Igazán hálás lehetek, hogy vagy nekünk.

Jelenet a Kavarás (blended) című filmből (forrás: imdb.com)

9. Egy csapat vagyunk

Minél több szeretetteljes ember veszi körül a gyerekemet, annál jobb neki. Nagyon örülök, hogy együtt tudunk működni. Mindnyájan a szülei vagyunk, és az ő érdekeit kell szem előtt tartanunk. Figyeljünk egymásra, és beszéljük meg a fontos dolgokat!

10. Komolyan értékelem azt, amit csinálsz

Lehet, hogy nem mondom gyakran, de tényleg így van. Ha beteg, ápolod, ha baj van, segítesz, még nekem is felajánlod a segítséget, amikor úgy érzed, rászorulok, és ez nagyon jólesik. Végtelenül sokat teszel azért, hogy működjön ez a csapatmunka, és már azt kell mondanom, szegényebbek lennénk nélküled. Mióta látom, hogy a gyerekem élvezi a veled és veletek töltött időt, és biztonságban van, megnyugodtam, és könnyeben megy a közös nevelés. Köszönöm!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top