Baba

Apák őszintén: „terhes feleségemnek hányingere volt a leheletemtől”

A terhesség csodálatos, ijesztő, szép, végtelenbe nyúló, tele ambivalens érzésekkel. De nemcsak az anyukáknak, hanem az apukáknak is érzelmi hullámvasút. Apák mondták el őszintén a baba születése után, hogy miről lett volna jó tudni már a terhesség legelején.

Felkészültebb vagy, mint gondolnád

„Halálra rémülsz, mindent megkérdőjelezel, rettegsz, hogy hibázol, de a végén kiderül, hogy mindent jól csináltál. Amikor az első fiunkkal volt terhes a feleségem, úgy döntött, hogy otthon akar szülni a nappaliban. Beleegyeztem, mert tudtam, hogy évszázadokig így működött a szülés. De azért bennem volt az ideg, nem tudtam eldönteni még azt sem, hogy milyen színű legyen a gyerekszoba fala. Ez a szorongás akkor csökkent csak, amikor már a negyedik gyerekünk született. Lehet, hogy klisének hangzik, de a végén minden rendben lesz.” – Trave H.

Minden terhesség teljesen egyedi

„A filmekben, amint megtudják, hogy jön a baba, már érkezik is a reggeli rosszullét mellé. A terhes nők mogyoróvajat esznek csemegeuborkával, meghíznak, elmegy a magzatvíz, és egy órával később már meg is születik a baba. A feleségemnek sosem volt hányingere, nem volt hajlandó mogyoróvajat és csemegeuborkát enni, és 24 órát vajúdott még, miután elment a magzatvize. Két gyerekünk van, mindkettővel teljesen más volt a terhesség. Olvassatok könyveket, járjatok felkészítőre, de közben várjátok a váratlant, mert ritkán megy minden a terv szerint.” – James A.

Lesznek pillanatok, amikor nem tudsz segíteni

„Erős nő a feleségem, de azért vannak pillanatok, amikor szüksége van a segítségemre, én pedig boldogan támogatom. De a két terhessége alatt volt olyan helyzet, fájdalom, amikor semmit sem tudtam tenni. Segítség lehet, ha csak mellette vagy ilyenkor, de lesz olyan is, amikor egyedül akar lenni. Ezen nem szabad megsértődni, tartsd tiszteletben, hogy ez egy másállapot.” – Stuart C.

Figyelj oda, mit főzöl, vagy milyen kölnit viselsz

„A feleségem terhessége alatt azt tanultam meg, hogy elképesztő módon kiélesedik a nők szaglása. Azt tanácsolnám minden férfinak, hogy óvatosan bánjanak a szagokkal, kölnikkel, ételekkel, mert rossz vége lehet. A feleségem egyszer attól hányta el magát, hogy a kutya fingott egyet. Máskor meg attól lett hányingere, hogy hagymás ételt ettem ebédre. Nem bírta elviselni a leheletemet. Úgyhogy amíg terhes volt, sok ételről le kellett mondanom.” – Airto Z.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top