nlc.hu
Baba
Ne félj a szüléstől, inkább ünnepeld magad!

Ne félj a szüléstől, inkább ünnepeld magad!

A legtöbb anya nyilván szorong szülés előtt, főleg, ha még sosem volt része benne. Félelmetes, hogy olyan dolgot kell véghez vinnie, ami teljesen ismeretlen terep számára.

Laura Mazza, a népszerű The Mum on the Run bloggere a Facebookon írta meg, miért nem kell félni a szüléstől. Minden terhes nőnek érdemes elolvasnia sorait.

„Kedves várandós anyák!
Ne féljetek a szüléstől. Tudom, hogy a sok horrorisztikus történet félelemmel tölt el titeket. Tudom, hogy ha olyanok vagytok mint én, akkor talán még attól is féltek, hogy nem élitek túl. A szülés nehéz meló, olyan, mintha egy másik világba utaznál el, hogy egy új lélekkel térj vissza. Gyönyörű, de nehéz út.

Teljesen normális, ha félsz a szüléstől, ha aggódsz magadért és a babádért. 

Az emberi mivoltunkhoz hozzátartozik az aggodalom. Az első szülésem sérülékennyé tett. Meghallgattam ezernyi nőtől, hogy „ugyan már, minden nő képes rá”, és azt hittem, bennem van a hiba, amiért nehéznek éreztem a szülést. Pedig nem. Csak elfelejtettem, milyen erős vagyok. Benned is megvan ez az erő.

Ha egy ötoldalas szüléstervvel akarsz felkészülni, mert annyira szorongsz, akkor tedd azt.
Ha fájdalomcsillapítót akarsz, akkor tedd azt.
Ha a fájdalom minden apró részletét át akarod érezni, akkor tedd azt.
Ha császármetszést akarsz, akkor tedd azt.

Minden jogod megvan hozzá, hogy dönts a saját szülésedről.

A te tested, a te babád. Ha pedig nem megy minden a terv szerint, akkor ne hibáztasd magad, csak tedd, amit meg kell tenned ahhoz, hogy a babád biztonságban megszülessen. Érezd magad erősnek, amiért bármit megtennél a gyerekedért. Nincs semmi gond a császármetszéssel, és nincs semmi gond a hüvelyi szüléssel. Mindegy, hogy vízben szülsz otthon vagy kórházban, gyógyszerekkel. Nincs rossz vagy jó szülés. Azzal van gond, amikor igazságtalanul ítélkeznek az anyák felett. Oda se figyelj azokra az emberekre, akik csak negatívan képesek hozzád állni. Mert csak te ismered teljesen a saját történetedet. Az, hogy milyen úton szülöd meg a babádat, semmit sem változtat azon, hogy mennyire szereted a gyerekedet. Sem pedig azon, hogy mennyire szeret téged a gyereked.

Megérdemled, hogy ünnepeljenek. Életet adtál egy babának, akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel, akár fájdalomcsillapítással, de te szülted meg. A szülés természetes, a félelem természetes, és soha ne becsüld alá magad, mert anyaként erős vagy.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top