Baba

Nemzetközi szervezetek kérnek elnöki kegyelmet Geréb Ágnesnek

Több nemzetközi szervezet közös nyílt levélben kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Geréb Ágnesnek.

A Nemzetközi Bábaszövetség (ICM) és a Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülész Szövetség (FIGO) nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, hogy részesítse kegyelemben a 2 év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnest, aki hamarosan kegyelmi kérvényt nyújt majd be a köztársasági elnöknek.

A szervezetek szerint a szülésznőket és a szülészorvosokat is megilleti az a jog, hogy ügyüket először kollégáik vizsgálják ki, amihez a FIGO és az ICM minden szakmai segítséget megad. 

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász az ellene és társai ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalás kezdete előtt, a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében – MTI Fotó: Kovács Tamás

A teljes nyílt levél:

„Tisztelt Áder János Köztársasági Elnök Úr!

A Nemzetközi Bábaszövetség (International Confederation of Midwives, ICM) és a Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülész Szövetség (International Federation of Gynaecology and Obstetrics, FIGO) a nemzetközileg elismert bábák, szülészorvosok és nőgyógyászok szakmai szervezeteit képviseli világszerte. Mindkét szövetségünk hivatalos kapcsolatban áll az Egészségügyi Világszervezettel (World Health Organization, WHO) és az ENSZ-szel.

Dr. Geréb Ágnes szülészorvos/szülésznő régóta húzódó ügyében írunk most Önnek, aki kegyelmi kérvényt nyújt be Önnek a Fővárosi Ítélőtábla 2018. január 9-én kelt ítéletére, amely 2 év fogházbüntetésre ítélte őt.

Mind az ICM, mind a FIGO támogatja Dr. Geréb Ágnes rövidesen beérkező kegyelmi kérvényét; tisztelettel kérjük, vegye azt figyelembe!

Közös álláspontunk, hogy a nőknek világszerte joga van kiváló bábai és/vagy szülészeti ellátáshoz, és támogatjuk, valamint örömmel fogadjuk azokat a bábákat és szülészeket, akik tiszteletben tartják a kellő információval ellátott nők döntési jogát a szülési ellátással kapcsolatban.

Egy szerencsétlen kimenetelű szülés kapcsán úgy véljük, hogy természet adta jogánál fogva minden szülésznőt és szülészorvost mindig megillet az a jog, hogy ügyét először kollégái vizsgálják ki; azaz olyan szakmai meghallgatás keretében, amelyet a saját szakmája képviselői folytatnak le, jelesül szülésznők vagy szülészorvosok. Mindig egy ilyen szakmai kivizsgálásnak kell megelőznie azt a döntést, hogy szükséges-e az ügyet a rendőrség felé továbbítani igazságügyi kivizsgálás végett.

Erre a célra mind az ICM, mind a FIGO hajlandó felajánlani idevonatkozó technikai szaktudását, hogy amennyiben szükséges, segítsen a Magyar Köztársaságnak véleményével és visszajelzéseivel az otthonszülés újonnan kidolgozott irányelveivel, valamint az egészségügyi fegyelmi eljárások rendjével kapcsolatosan.

Világszerte 1 500 000 tagunk nevében tisztelettel kérjük Önt, mint Magyarország Köztársasági Elnökét, és az Európai Unió egyik államfőjét, hogy biztosítsa ezeket a jogokat Magyarországon minden nőnek, bábának és szülésznek. Örömmel állunk szolgálatára, amennyiben erre szükség van.

Tisztelettel:

Franka Cadée Professor C N Purandare

az ICM elnöke, a FIGO elnöke”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top