Baba

Bezárják az óvodát, ahol kínai és vietnámi gyerekeket tanítottak meg magyarul

Az új Közlekedési Múzeum lesz a helyén, ezzel véget érhet az integrációs program.

Bezárja a kőbányai önkormányzat a kínai és vietnámi gyerekek integrálásával is foglalkozó Mocorgó óvodát. Az önkormányzat azért döntött így, mert az intézmény helyére tervezték az új Közlekedési Múzeum kapuját, a mostani ősfás, parkos udvaron lenne a nosztalgiavasút egyik megállója, és a nosztalgiavillamosok is itt állnának meg – írja a 444.hu.

A Mocorgó óvoda egyedülálló Magyarországon, miután az itteni nevelőtestület az elmúlt években kifejlesztett egy programot, amelynek segítségével 2-3 év alatt integrálták és megtanították magyarul az ázsiai gyerekeket.

Április 26-án azonban Kőbánya polgármestere bejelentette, hogy az intézményt bezárják, és a területet 280 millió forintért eladják az államnak.

Ezt a helyzetet sem megérteni, sem elfogadni nem lehet, csak tudomásul venni. Egy olyan óvodát semmisítenek meg, amilyen nincs több az országban. Egy olyan nevelőtestületet szüntetnek meg, akik magasan képzettek, kiváló szakemberek, s ami még ennél is fontosabb, jól tudnak és szeretnek is együtt dolgozni

– írta a kialakult helyzetről az óvoda egyik dolgozója.

Az önkormányzat most azt tervezi, hogy a Mocorgót összevonják a közeli Csupa Csoda nevű óvodával, az így létrehozott intézményt pedig a Mocorgó igazgatója vezeti majd. Ezzel azonban nagyon sokan járnak majd rosszul. Először is, az összevont óvodába csak a nevelők egy részét tudják majd átvenni, vagyis a speciális tudású pedagógiai közösséget megbontják és szétszórják. Másodszor, a Csupa Csoda elveszti az igazgatóját. Harmadszor pedig a döntéssel valószínűleg kiszorítják majd a kínai és a vietnámi gyerekeket az új intézményből.

Ennek oka, hogy a Mocorgó bejelentett munkahely alapján is fogadta a gyerekeket, az ázsiai gyerekek pedig a közelben található, Kőbányai úti Új Piac miatt járhattak ide. Az új óvodába azonban csak lakcím alapján jelentkezhetnek majd a gyerekek.

Eközben a polgármester azt is bejelentette, hogy már tárgyalnak kínai befektetőkkel egy külön kínai óvoda létrehozásáról. Így véget érhet az integrációs program.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top