Baba

Óvodai és bölcsődei vakáció: jó, de nyáron ki vigyáz a gyerekemre?

A kijárási korlátozások feloldásával a hét elejétől Budapest is megtelt élettel, országszerte megy vissza dolgozni, akinek megmaradt a munkahelye. Miközben a szabadságok nagy része már sokaknál elfogyott, valakinek a gyerekekre is vigyáznia kell. Ezen belül is mi lesz a legkisebbekkel? Hiába állnak vissza hamarosan a régi rendre, mi lesz most az óvodák nyári szünetével?

Szerdán végre megérkezett a várva-várt friss hír, hogy június 2-án megnyitnak az iskolák, a vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től, a fővárosiak pedig június 2-től térnek vissza a normális működési rendhez. Mindezt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár jelentette be egy videóban a kormány hivatalos Facebook-oldalán arra hivatkozva, hogy elmúlt az érdemi járványveszély. Míg az iskolákban a tanév végéig kitart a digitális tanrend, addig a „normális” üzem az óvodák és bölcsődék életében azt jelenti, hogy az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket. És ami talán még ennél is fontosabb: egy intézmény a következő tanév végéig legfeljebb 2 hétre állhat majd le. Tekintettel arra, hogy a szülők szabadsága jellemzően elfogyott, és már nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megoldani a nyári szünetet.

Sajnos ennél több részlet egyelőre nem derült ki az óvodai nyárról, ám az biztos, hogy a most előírt két hét szünet mindenképpen enyhítés lesz a hagyományos négy-öt hetes óvodai nyári záráshoz képest. „Érdemes tudni, hogy az iskolákkal ellentétben az óvodákban hivatalosan folyamatos a működés, szeptember 1-től egészen augusztus 31-ig tart egy oktatási, nevelési év. Ettől függetlenül azért tartunk általában egy hónapos zárási időszakok az óvodákban, – bár van olyan is, ahol ez csak három, elenyésző esetben két hét-, mert a dajka nénik és a gondnokok ilyenkor végzik el az éves nagytakarítást, a fertőtlenítést, az esetleges festési és felújítási munkálatokat, csupa olyasmit, amit akkor érdemes megcsinálni, amikor nincsenek a gyerekek az intézményben” – mondta el az nlc-nek Verba Attiláné.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke hozzáteszi, a vírushelyzet miatt az óvodákban idén már március-április magasságában a szokásosnál intenzívebben kellett fertőtleníteni, ahogy az éves nagytakarítás, lomtalanítás is szinte kötelező volt elmúlt időszakban. Így elvileg most ezek sem jelenthetnek indokot idén nyáron a hosszabb óvodai zárva tartásra. A 12 hetes iskolai vakációhoz képest az óvodákban a köznevelési törvény szerint eleve azért is rövidebb a nyári szünet, mert egy iskolás korú gyerekre a nagyszülő már jobban tud vigyázni, illetve egy adott életkor felett erre már nincs is szükség. Addig egy három-hét éves kisgyereknél még jobban kell a kiszolgálás, a közös játék és a fókuszált figyelem – tudtuk meg szintén az óvodapedagógustól. 

A szülők kérésére eddig is elindult az óvodai ügyelet

Ugyan a frissen bejelentett intézkedések egyelőre nem láttak napvilágot mint hivatalos, részletes rendelet, a vidéki bölcsődék és óvodák valószínűleg már jövő hét hét hétfőtől nagyrészt ugyanúgy fognak működni, mint a vírushelyzet előtti időkben. A pillanatnyilag érvényes jogszabályok szerint a fővárosban június 2-ig, kizárásos alapon a legutóbbi óvodákra és bölcsődékre vonatkozó rendelet lesz érvényes. Vagyis a kerületi polgármester kötelessége továbbra is a megszervezni, hogy napközben ingyenesen vigyázzanak a bölcsődés és óvodás korú gyerekekre. Ha a szülők, a munka vagy más ok miatt igénylik, az intézményekben kell ügyeletnek lennie. Így minden bizonnyal él majd a kikötés is, hogy csak azokat a gyerekeket lehet bölcsődébe, óvodába vinni, akik nem szenvednek semmiféle fertőző betegségben.

beszoktatás óvoda gyerek

Újra lesz ovi (Forrás: iStock)

A rendelet a történeteknek ezt a részét különösebben eddig sem hivataloskodta el, a szülő e-mailben és telefonon is jelezhette, jelezheti, hogy bölcsődei, óvodai ügyeletre lenne szüksége, arról pedig elég írásban nyilatkozni, hogy a gyermeknek nincs semmilyen fertőző betegsége. Az szintén fontos kikötés, hogy az ügyeleti gyermekfelügyeletet továbbra is kiscsoportos formában kellett megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermekkel. Az viszont nem elvárás, hogy ezekben kizárólag azonos életkorú gyerekeket szervezzenek össze. A rendelet azonban különösebben máig sem tisztázta, hogy pontosan mi vonatkozik a nem önkormányzati, hanem egyházi vagy magánfenntartású intézményekre. Egyedül annyi derült ki, hogy az önkormányzat bizonyos feltételekkel az ügyeletet az utóbbi intézményekben is intézheti.

Ennek mentén a II. kerületben például már napok óta hivatalos, hogy május 25-től ügyeleti rendben megnyitják a kerület összes óvodáját, amelyek addig is alapos fertőtlenítésen esnek át. „Szeretnénk a családoknak segíteni, hogy az esetleges újbóli munkába állásnál ne kelljen egy távolabbi ügyeletes óvodát igénybe venniük, hanem a veszélyhelyzet előtti megszokott módon tudják szervezni munkájukat. A gyermekek is a megszokott óvodájukban, társaikkal, óvó nénikkel tölthetik a napjaikat. Fontos információ, hogy a kormányrendelet által előírt 5 fős csoportmaximum továbbra is érvényben van, annak betartásával szervezzük a csoportokat, de amint változás lesz, alkalmazkodunk az igényekhez a jogi környezetnek megfelelően” – írta Őrsi Gergely, a kerület polgármestere.

E mellett él a köztes megoldás is, míg június 2-ig ki nem nyit az összes épület, például Óbuda-Békásmegyeren, ahol egyelőre 15 óvoda és 6 bölcsőde tart ügyeletet azoknak, akik a gyermekfelügyeletet addig sem tudják máshogy megoldani. Most szerdán az ügyeletes újbudai bölcsődék és óvodák számát is megduplázták, miután a szülők sokasága tért vissza a munkába. Újpesten az ígéretek szerint a kerület egyetlen bölcsődéjét és óvodáját sem zárják be idén nyáron: náluk nem lesz nyári szünet. Mindeközben a polgármester, Déri Tibor is arra kéri a kerületieket, hogy a június 2-án ismét beinduló óvodai „nagyüzem” ellenére, aki teheti, tartsa otthon a gyermeket. Gondol itt például a gyesen lévő anyukákra vagy azokra a családokra, ahol a nagyszülőknek vagy más családtagoknak van erre kapacitása. 

Milyen lesz az idei óvodai nyár?

„Nálunk a négy csoportos óvodában nyaranta jóval kevesebb, nagyjából egy csoportnyi gyerek maradt. Ez most valószínűleg teljes máshogy alakul, mert a szülők idei szabadsága elfogyott a karantén alatt, ahogy sok családnak pénze sem lesz nyaralásra, stb. Most minden felborul a veszélyhelyzettel” – tudtuk meg szintén a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának vezetőjétől. Verba Attiláné, aki 41 éve van a pályán, és jelenleg is egy vidéki kisváros óvodájában dolgozik, általános tendenciának látja, hogy a szülők a vírustól függetlenül egyre nehezebben oldják meg a nyarakat, mert a nagyszülőkre ma már kevésbé lehet számítani. Vagy mert dolgoznak tovább, hiába érik el a nyugdíjkorhatárt, vagy mert az egészségük nem engedi.

„Most az óvodában mi is beszélgettünk arról, felmerült mint opció, hogy a szülőknek azzal segítünk a legtöbbet, ha a nyáron egyáltalán nem zárunk” – árulta el Verba Attiláné. Mint láthattuk az államtitkári bejelentésből, a bölcsődék és óvodák nyitvatartása részben állami engedély függvénye, ami meg is született, ám ezen belül a helyi önkormányzatok is hozhatnak döntéseket, miután a hazai bölcsődék és óvodák zömének fenntartója máig az önkormányzat. Így elvileg, ha a helyi szülői közösségnek van igénye rá, máshol is lehetőség az újpesti modell, miután a polgármester elrendelheti, hogy az államilag biztosított 2 hetes óvodai nyári szünet se legyen. Azaz érdemes lehet már most jelezni a polgármesterek, az intézményvezetők felé, hogy szülőként mit szeretnénk, milyen lehetőségeink lesznek a nyáron, tudunk-e otthon vigyázni a gyerekekre.

Ha lesz kéthetes bölcsődei-óvodai leállás, ha nem, arra Déri Tibor szerint nagy eséllyel számítani kell, hogy a szülő csak két heti házi karantén után viheti bölcsődébe-óvodába a gyermekét, ha a kormány által koronavírus járvány miatt kockázatosnak tartott tekintett országban nyaralt a család. Vagy bárki ilyen helyre utazott a gyerekkel közös háztartásból. Ahogy valószínűleg az sem kizárható, hogy a nyárra tervezett és ütemezett felújításokat muszáj lesz a nyár folyamán elvégezni, főleg, ha ezt a különböző EU-s és más pályázatok, lejáró közbeszerzési eljárások szabta határidők írják elő. Mindez ismét rugalmasságot és türelmet kíván a szülőktől és a gyerekektől egyaránt, miután a csoportok összevonásával járhat, akárcsak azzal, hogy nem a megszokott pedagógusok vigyáznak majd a nyáron a gyerekekre.

Maradjon nyitva nyárra minden bölcsőde?

Mindeközben napvilágot látott az interneten a Magyar Bölcsődék Egyesületének friss , május 20-iszakmai iránymutatása, amit a bölcsődék újranyitásához készítettek. Ebben a következő, nyári szünetre vonatkozó javaslatok szerepelnek: “A gazdaság újraindulásának, a szülők munkavégzésének támogatása érdekében nem javasolt a nyári bezárás. Amennyiben a felújítási, karbantartási munkálatok miatt mindenképpen szükség van bezárásra, annak időtartama nem haladhatja meg a 2 hetet. Igény esetén javasolt a munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezése az intézményben.”

Addig is szuper tippek az nlc.-n a kisgyerekes szülőknek otthoni időtöltéshez:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top