Baba

Hiába nyitnak az óvodák, nem túl jó ötlet bevinni a gyerekeket

Nagy dilemmában vannak az ovis gyerekek szülei, nehéz a döntés, hogy vigyük-e a gyereket oviba, ha amúgy meg tudnánk oldani, hogy otthon maradjon.

Fogalmunk sincs, mi lenne a jó döntés: vigyük a gyereket oviba, ha már teljesen megszűnik minden korlátozás, vagy inkább tartsuk otthon, ha a munkánk amúgy megengedné? Az ovis gyerekek szülei között sokan tipródnak ezen a kérdésen, főleg a vírus terjedésétől tartva úgy érzik, nem lenne jó ötlet a gyerekeket újra összeereszteni a zsúfolt óvodákban. Igaz, hogy azt olvashatjuk mindenhol, hogy a gyerekekre nem olyan veszélyes a koronavírus, de ettől még hordozhatják és átadhatják a környezetükben a felnőtteknek, akiknél már komolyabb gondokat okozhat.

Amikor krónikus beteg felnőtt van a családban

Van olyan kerület, ahol már júniustól nyitnak teljesen az ovik és bölcsődék létszámkorlátozással, máshol, a mi kerületünkben például felállítottak egy sorrendet, hogy az ügyeletet kérők számának növekedésével hogyan nyitják újra az intézményeket. Úgyhogy a kérdés egyre égetőbbé válik. Ahogy beszélgettem más anyukákkal, szinte mindegyikük hasonló kételyek között őrlődik. Zoénál például az a fő probléma, hogy a férje, krónikus betegsége miatt, a veszélyeztetett kategóriába tartozik.

„A férjem szívbetegsége olyan, amivel együtt lehet élni, de most veszélyeztetett lett miatta. Nagyon szigorúan be is tartunk minden korlátozást, nálunk a családban még mindig kijárási tilalom van, csak egyszer megyünk ki sétálni fél órára, még boltba sem járunk, inkább mindent rendelünk, hogy nehogy baja legyen. Olvastam, hogy a mi kerületünkben júniusban kinyitják teljesen az ovikat és bölcsiket, nekem meg van itthon két ovis gyerekem, akik megőrülnek lassan a lakásban.

De ha engedem őket, és ott lesznek újra sok gyerekkel egész nap egy szobában, akkor ki tudja, mit hoznak haza onnan?

Szerencsére a munkámat itthonról tudom végezni egész nyáron, úgyhogy megtehetném, hogy ne vigyem oviba a gyerekeket szeptemberig, de ez vajon milyen hatással lesz rájuk? Jót akarok nekik, tudom, hogy hiányzik a közösség, és az egészséges fejlődéshez is szükségük van az óvodára, ha viszont hazahozzák a vírust és az apjuknak komoly baja lesz, az sokkal nagyobb károkat okozna a lelkükben és az életünkben.”

Felirat egy józsefvárosi iskola kerítésén a karantén alatt

HIÁNYOZTOK felirat egy józsefvárosi intézmény kerítésén (fotó: Neményi Márton)

Amikor buszozni kell az óvodába

Kata is hasonlóan a család felnőtt tagjaiért és mindenki másért aggódik, akivel az oviba utazás során találkoznának: „A kislányom óvodája tőlünk busztávolságra van, nincs kocsink, így csak tömegközlekedéssel tudnánk megoldani, hogy oda-vissza vigyük minden nap. Az egy dolog, hogy tartok tőle, hogy hazahozza az oviból, másoktól a vírust, de még azon is rágom magam, hogy a buszon is ülhet idős ember a közelünkben, akit nem véd meg a saját készítésű maszkunk a vírustól.

Mert nyilván nem tudtunk mi sem venni profi maszkot, ami tényleg szűrne, csak olyanunk van, amit én varrtam itthon. Meg ugye tudjuk azt is, hogy elég, ha a gyerek beleköhög a kezébe, majd megfogja a kapaszkodót a buszon, amihez aztán hozzáér a következő utas és megvakarja az orrát – máris kész a fertőzés. Nem tudom, mi a jó döntés. Itthon kellene tartani a gyereket, de már a család minden tagja kikészült idegileg a bezártságtól, lehet, hogy a lelkünknek az lenne jobb, ha vinném.”

A szakértő szerint nagy a kockázat

Dr. Logan Spector, a Minnesota Egyetem járványtani tanszékének vezetője szerint jól teszik a szülők, ha ezeken a kérdéseken elgondolkodnak és felelős döntést hoznak. Bonyolultabb ugyanis ez a téma, mint gondolnánk.

Az óvodák újranyitásával felmerül a dilemma, hogy vigyük-e a gyereket, ez pedig a személyi vs. társadalmi felelősség témakörébe tartozik. A gyerekek lehet, hogy nem betegszenek meg a vírustól, de fertőzhetnek.

A szakember szerint azt kell mérlegelni, hogy ha oviba küldjük sok gyerek közé a gyereket, akkor ezzel árthatunk másoknak – itt lép be a képbe a társadalmi felelősségvállalás kérdése. Mivel szinte lehetetlen kicsi gyerekeket rákényszeríteni a távolságtartásra, ráadásul ők nem a higiéniai előírások szerint működnek, ezért elég magas náluk a fertőzés valószínűsége.

Dr. Spector hozzátette, hogy a kockázatban az is szerepet játszik természetesen, hogy az adott intézmény milyen szabályokat vezet be a koronavírus miatt. Ez erősen eltérhet a különböző óvodáknál, ezért a döntéshez, hogy vigyük a gyereket oviba, bölcsibe, vagy sem, a következő kérdéseket érdemes átgondolni és feltenni az intézménynek, ahova a gyerek jár.

  • Milyen gyakran fertőtlenítik az intézményt?
  • Kötelező az állandó maszkviselés a dolgozóknak?
  • A gyakorlatban hogyan működik a felnőttek között a távolságtartás?
  • Hogyan próbálják megvalósítani a gyerekeknél a távolságtartást?
  • A csoportos tevékenységeket megszüntetik?
  • Hány gyerek lesz várhatóan az intézményben?
  • Milyen gyakran fertőtlenítik a gyerekek kezét?

Nem biztos, hogy megnyugtató választ kapunk minden kérdésünkre, mégis fontos, hogy tudjuk, milyen kockázatnak tesszük ki magunkat és környezetünket azzal, hogy oviba jár újra a gyerek. A szakember szerint pedig, aki megteheti, az hagyja az óvodát, bölcsődét, és inkább tartsa otthon még a gyerekét, az a legbiztosabb védekezés.

Még több cikk az óvodákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top