Család

4 lecke, amit a gyerekek most alaposan megtanulnak a bezártság alatt

Sok mindenről lemaradnak a gyerekek ebben az időszakban, de azért hasznos leckéket is tartogat nekik a karanténhelyzet.

Lehet keseregni azon, hogy a jelenlegi helyzet milyen sok kárt okoz a gyereknek, nem találkozhat a barátaival, nem járhat iskolába, nem mozoghat eleget… de hatékonyabb, ha a negatívumok sorolása helyett arra koncentrálunk, milyen hasznos leckéket tanul az életről ebben az időszakban.

Ron Stolberg pszichológus, a Teaching Kids to Think című könyv szerzője nem arra buzdít, hogy tagadjuk le, mennyi nehézséget okoz nekünk a járvány, hanem arra, hogy tekintsünk a helyzetre kicsit messzebbről, hogy lássuk, lesznek pozitív következményei is a gyerek életében: „Rettenetes ez az időszak mindenkinek, de közben remek lehetőség is arra, hogy a gyerekek a túléléshez, nehézségek legyőzéséhez eszközöket kapjanak a kezükbe, melyeknek felnőtt korukban nagy hasznát veszik majd.”

4 lecke, amit a gyerekek most alaposan megtanulnak a bezártság alatt

1. Hogyan éljenek bizonytalanságban

A gyerekek élete is felfordult március óta, nem járnak iskolába, oviba, és még nem mehetnek szabadon szaladgálni sem a játszótérre. A felnőttek pedig nem tudnak egyértelmű választ adni nekik arra, hogy mikor lesz ennek vége. A szakember szerint azonban ez nem feltétlenül rossz dolog, mert most megtanulhatják, hogyan élhetnek a bizonytalanság miatti diszkomforttal együtt, akaratlanul is elsajátítanak olyan stresszoldó technikákat, melyekkel felnőttkorukban könnyebben kezelik majd az ennél enyhébb, mindennapi stresszhelyzeteket.

Pozitív hatással is lehet a karantén a gyerekekre

A gyerekekre pozitív hatással is lehet a karantén (Kép: Profimedia)

2. Hogyan maradjanak rugalmasak

A siker egyik nagy titka az, hogy rugalmasnak kell lenni, észrevenni a lehetőségeket és alkalmazkodni az adott élethelyzethez, amibe belecsöppenünk. A gyerekek általában sokkal rugalmasabbak, mint a felnőttek, most pedig adott a lehetőség, hogy szülőként támogassuk is abban őket, hogy minél többet megőrizzenek ebből a rugalmasságból. A problémamegoldó készésgük rengeteget fejlődhet ebben az időszakban, hagyjuk őket érvényesülni, és csupa jót vihetnek magukkal a jövőbe a karanténból.

3. Az élet több, mint az iskola és az érdemjegyek

A gyerekek túlterheltek, és napi sok órában azt sulykolják beléjük az iskolában, hogy a tananyagnál és az érdemjegyeknél nincs fontosabb dolog kerek e világon. Most pedig kiderülhet számukra, hogy az élet egészen másról szól, hogy lehet alternatív módon is tanulni, és közben szabadabban lélegezni, nagyobb kreativitással megoldani a problémákat. Nem társasjátékozunk velük orrvérzésig, és tanulnak persze most is otthon, de egész más életminőség ez így, mint amikor az iskolában ülnek. Bár nem feltétlenül van több időnk velük játszatni, mégis közelebb kerülünk hozzájuk a közösen viselt nehézségek miatt.

4. Milyen fontos a családban betöltött szerepük

Amikor mindenki elfoglalt az iskolával, munkahellyel, különórákkal, akkor előfordul, hogy a gyerek szem elől téveszti, milyen hatással van a családi élet alakulására, és mennyire fontos, hogy csapatjátékos legyen. Most alkalmuk van szembesülni azzal, hogy ők is tehetnek a család jóllétéért, például azzal, hogy nem mennek a barátaikhoz bandázni vagy hogy elmosogatnak esténként. Mert egy csapatban élünk, ez pedig rendkívül fontos tapasztalattá válhat a későbbiekben.

Olvass többet arról, milyen hatással van a gyerekre a karantén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top