Család

Mit lehet még játszani a gyerekekkel otthon?

A négy fal között nem olyan egyszerű kifárasztani a gyerekeket, de pár mozgásos játék a segítségünkre lehet ebben.

Már rengeteg család vonult önkéntes karanténba, a kijárási korlátozások pedig a többieket is a négy fal közé szorítják, aminek a nyilvánvaló vesztesei a gyerekek, ha nem kertes házban laknak, hanem egy lakásban. A négy fal között nehezebben lehet mozogni, nincs annyi futkározás, séta, és a fára mászást is el lehet felejteni egy ideig. Ezért hoztunk most olyan benti játékokat, melyek segítségével egy kicsit átmozgathatod a gyereket.

Másold le apát és anyát!

Ezt az utánzós játékot már egészen pici totyogókkal is lehet csinálni, akik természetesen imádják, hogy a szülők mozdulatait kell utánozniuk. Bedobhatod azt a mondatod is, hogy felkeltsd az érdeklődésüket, hogy „Fogadjunk, hogy nem tudod leutánozni, amit anya csinál!” – erre általában harapnak a gyerekek. Az egész nagyjából 15 percig köti le a figyelmüket, de abban a 15 percben akár tornagyakorlatokat is másoltathatunk velük.

Hogyan kell játszani?

Rendezd át egy kicsit a nappalit, told el az útból a székeket, fotelokat, hogy legyen elég tér a gyereknek az utánzáshoz. A legjobb, ha valamilyen szőnyeg is van a lába alatt, nehogy elcsússzon.

mozgás játék gyerek

A bújócska is mindig jó ötlet (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

A játék innentől kezdve teljesen a fantáziádra van bízva, ha akarsz, hemperegj a földön vagy ugrálj féllábon, esetleg állj négykézláb és ugass (ezt biztos értékelni fogják a gyerekek). Legyen valami izgalom és tréfa benne mindenképp, hogy lekösse a gyerekeket. Aztán lehet szerepet cserélni, és a szülők másolják le a gyerekek mozdulatait, abból kerekedik aztán jó kis családi mozgás.

Kalapdobálás

Fordíts fel egy széket, és adj a gyerekek kezébe egy-egy baseball sapkát, kalapot. A feladat az, hogy rádobják a szék lábaira a sapkákat úgy, hogy ott is maradjanak, minden találatért pont jár, és persze lehet valamilyen jutalmat is felajánlani a győztesnek. Játsszanak legalább 10 kört, ez is jár némi szaladgálással, és 10 percet máris nyertél magadnak.

Lufitenisz

Ha nincs teniszütő otthon, az sem baj, használják csak a kezüket vagy két légycsapót. Álljanak a gyerekek egymástól kb. három méterre, fújd fel nekik a lufit, és ütögessék egymásnak úgy, hogy nem közelíthetnek a másikhoz. Nagyon jó móka, sok nevetéssel, és a nagyobb óvodásokat akár 30 percre is lefoglalhatod vele.

További cikkek a gyerekekről és karanténról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top