Baba

Szingli vagyok, és terhes – ez ébresztett rá a saját erőmre

Ashley Brooks egyedül vállalt gyereket, alábbi sorait még 38 hetes terhesen írta, amikor tele volt bizonytalansággal. A rengeteg nehézség ellenére úgy érzi, szerencsés, amiért fantasztikus támogató rendszer van körülötte családtagokból és barátokból.

A terhesség csodálatos – legalábbis egész életemben ezt hallgattam. De ha félreteszem a kliséket, és őszinte akarok lenni, akkor nekem nem olyan szép élmény. Az biztos, hogy legalább arra ráébredtem közben, hogy sokkal erősebb vagyok, mint gondoltam. Képes vagyok egy gyermeket hordani, miközben heti 48 órát dolgozom, és ellátom a háztartást. De ebben nincs túl sok szépség, kijózanító élmény, hogy egy kisember egész létezése azon múlik, hogy én mennyire tudom összekapni magam. Főleg az én esetemben, egyedülálló kismamaként.

Az elmúlt 38 hétben kaptam szánakozó pillantásokat, megjegyzéseket és tanácsokat, amiket nem kértem.

De azért sok bátorítást és támogatást is kaptam a családomtól és pár csodálatos barátomtól, úgyhogy nagyon szerencsésnek érzem magam, amiért ilyen emberek vannak körülöttem, akikre a fiammal együtt bármikor számíthatok.

Vannak azért olyan pillanatok, amikor a hála mellé bekúsznak a könnyek, és azon tűnődöm, hogy képes leszek-e erre az egész anyaságra, és hogy mégis hogyan jutottam idáig. Amikor azt mondom, szerencsés vagyok, akkor azt értem alatta, hogy sokkal jobb sorom van, mint a legtöbb szingli, terhes kismamának. Az életemet viszont ugyanúgy felforgatta a terhesség, mint bárki másnak.

terhesség egyedülálló anya

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Rá kellett ébrednem, hogy az életemet nem én irányítom teljesen, és sokkal kevesebbet tudok, mint hittem.

Van gyakorlatom a babagondozásban, de fogalmam sincs, milyen lesz a saját gyerekem. Milyen lesz a személyisége, mi válik be nála altatás közben, és hogyan tudunk majd együtt élni kettesben. Minden tudásomat kidobhatom, mert ő egy teljesen új egyéniség, új ember lesz. És ez rendben van, mert a mi utunk közösen alakul majd. Nem leszek egyedül, még akkor sem, ha nincs férjem. Nyugtatom magam, hogy minden rendben lesz.

Azt hiszem, egy dolgot kell tudnia minden egyedülálló anyukának: az első napok stresszesek, kimerítőek és zavarosak lesznek. Megkérdőjelezed önmagadat, az életedet, a gondolataidat. De ezt is túléled, ha segítséget kérsz, és alszol, amikor csak teheted. Ha egyedül vagy, akkor hamar rájössz majd, milyen erős vagy, és hogy sokkal több dolgot kézben tudsz tartani, mint hitted volna. Minden nap egy újabb lépés, és menni fog minden a maga útján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top