Baba

Olyan kevés az óvónő a falvakban, hogy aki megmaradt, nem tud szabadságra menni

Az óvónők nem szívesen vállalnak munkát a kistelepüléseken, félnek az ingázástól. Pedig lakással és támogatással csábítják őket.

Az óvónőhiány az egész országot érinti, jelenleg 760 álláshirdetésben keresnek pedagógusokat, de a legrosszabb helyzetben a kistelepüléseken lévő óvodák vannak. Somogy megyében is legalább 13 településre keresnek óvodapedagógust vagy óvodavezetőt – írja a Sonline.

A mikei Mesevár Óvodába hónapok óta keresnek embert. Most az óvodavezető egyedül lát el 20 helyi gyereket, és könnyen lehet, hogy szabadságra sem tud elmenni. Szeptembertől azonban szeretnének egy új munkatársat felvenni.

Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk, mert az óvónők nehezen szánják rá magukat, hogy kistelepülésen dolgozzanak. Azt mondják, távol lennének a várostól, és félnek az ingázástól. Pedig sok helyen lakással vagy lakhatási támogatással csábítják őket.

A munkaerőhiány dacára más példák is akadnak. Gigében szeptemberben nyit a helyi óvoda, egy önkormányzati épületet újítottak fel. Már 26 gyereket fel is vettek, az óvodavezető pedig 40 kilométerről jár majd be dolgozni. Igaz, az óvónői állásra csak most fogják kiírni a pályázatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top