Baba

Így szerettesd meg a gyerekkel a fürdetést

Vannak persze olyan szerencsés szülők, akiknek a gyereke imádja az esti fürdést, és gyöngyöző kacajjal ugrik fejest a kádba minden este. De ne feledkezzünk meg azokról a szülőkről sem, akiknek kész tortúra beimádkozni a gyereket a fürdővízbe.

Ki tudja, miért, de van egy időszak 2-3 év között, amikor a gyerekek szeretnek koszosak lenni, és többségük igen hangosan fejezi ki ellenérzését, amikor sor kerül az esti fürdetésre. Jo Frost, a Szuperdada segít pár tippel, hogy megszerettesd a víztől irtózó tipegővel a fürdetést.

1. Egyértelműen jelezd előre, hogy fürdés következik!

Jelezd szóban többször is határozott hangon, hogy nemsokára fürödni kell mennie. Főleg akkor fontos ez a lépés, ha épp elmerült a gyerek a játékban, mert így van ideje lelkileg felkészülni, hogy abba kell hagynia hamarosan. Ugyanígy jelezd előre, hogy ki kell jönnie a kádból bizonyos idő múlva, mert ha már egyszer berendezkedett a kádban, és épp a kacsájával játszik, nem fog neki tetszeni, hogy ki akarod onnan venni.

2. A fürdés legyen az esti rutin része!

Ha mindennap ragaszkodsz az esti rutinhoz, és ugyanabban az időben fürdeted a gyereket, akkor könnyebben hozzászokik, és már várni fogja az esti fürdetést.

fürdetés gyerek tanács

Adj a kezébe annyi irányítást fürdés közben, amennyi csak lehetséges. (Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia)

3. Ne érje víz az arcát!

Sok gyereknek annyi csupán a problémája a fürdéssel, hogy hajat kell mosni, és belecsorog a víz az arcába. Erre remek megoldás, ha úgy mosod meg a haját, hogy a zuhanyt messze elkerülöd és csak egy kis tálkából öntöd a vizet lassan a hajára. Még jobb, ha előtte megengeded neki, hogy megmossa a hajadat, hogy lássa, nincs abban semmi világfájdalom. Sőt akár meg is engedheted neki, hogy ő maga samponozza és öblítse le a haját, adj a kezébe annyi irányítást fürdés közben, amennyi csak lehetséges.

4. A fürdés legyen családi esemény!

Ha van hasonló korú testvére, akkor lehet közösen fürdetni őket, hadd játszanak. Ha nincs, akkor ülj mellé a kádhoz, mesélj neki, játssz és beszélgess vele, hogy jó élmény legyen számára a fürdetés, ne csak egy kötelező kör alvás előtt.

5. Mindig mondd el neki, mi következik a fürdés során!

Ha fél a gyermek a víztől, akkor hagyd, hogy saját magát szoktassa hozzá. Engedj kevés vizet a kád aljába, és engedd meg neki, hogy álljon, amíg te szivaccsal lemosdatod. Közben pedig mondd el, milyen lépések következnek, hogy most megmosod a hasát, aztán a hónalját, nyakát. Dicsérd közben, hogy milyen bátor, és támogasd, hogy legyőzze a félelmét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top