Baba

Dinómániás a gyereked? Ezért örülj neki!

Sok gyerek életében eljön az, amikor valamilyen mániát fejleszt ki magának. A dinoszauruszok pedig a leggyakoribb mániák között vannak.

Már kétévesen elkezdik a gyerekek, hogy kiválasztanak egy témát, és megszállottan kérdezgetnek róla. Ilyenkor kezdődik az, hogy minden mese a mániájáról kell hogy szóljon, minden esemény, program lehetőleg e köré kell hogy rendeződjön. Különösen gyakori a dinoszauruszmánia, de erős vonatok és autók iránt megszállottan érdeklődő gyerekek mezőnye is; a kutatók szerint nem is szabad letörni, sőt támogatni kell ebben a gyerekeket, mert kifejezetten okosabbak lesznek tőle.

A Developmental Research szaklapban megjelent tanulmány szerint ugyanis amikor a gyerek belemélyed egy témába, mint a vonatok, autók vagy dinók világa, akkor fejleszti a figyelmét, információfeldolgozási képességét és kitartását. Kérdéseket tesz fel, és a válaszokból tanul, nem kötelezettségből, mint az iskolában, hanem mert kíváncsi.

Kelli Chen terapeuta szerint a gyerekek ilyenkor ugyanazt csinálják, mint a felnőttek, amikor karriert építenek: belemélyednek egy szakterületbe, és igyekeznek minden információt magukba szívni, hogy mesterei legyenek az adott területnek. Csak ők nem tankönyvekből, hanem a játékon keresztül tanulnak, és lesznek „szakemberek”.

gyerek mánia tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Azért is fontosak ezek a mániák, mert általában lekörözik ezekben a témákban a gyerekek a szüleiket, amitől erősnek érzik magukat. Mivel az életük minden területe szoros kontroll alatt van, onnan kezdve, hogy mit esznek, egészen odáig, hogy mikor alszanak, ezért ez a kis hatalom, amit 20 dinó ismerete ad – miközben anya és apa jó ha hármat ismer –, különösen fontos számukra.

A tanulmányban azt találták, hogy ezek az intenzív érdeklődési körök általában hat hónaptól három évig maradnak fenn a gyereknél, mégis rendkívüli jelentőségük van. Több kutatásból is kiderült már az idők során, hogy általában az átlag feletti intelligenciája azoknak a gyerekeknek, akik ilyen mániás időszakon átesnek.

Amit szülőként tenni tudunk a dinó-, vonat- és autómániás gyerekünk érdekében, ha támogatjuk és komolyan vesszük a lelkesedését. Vigyük múzeumba, könyvtárba, programokra az adott témában, ami érdekli, és ne emelgessük a szemünket, amikor nyolcvanhatodjára sorolja fel az összes dinoszauruszt, amiről tudomást szerzett. Inkább örüljünk neki, hogy átlagon felül intelligens.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top