Baba

Egyen jó sok koszt a gyerek!

Nyakunkon a játszóterezős időszak, itt az ideje, hogy koszosak legyenek a gyerekek!

Dr. Michael Ungar családterapeuta tudja, hogy nem népszerű a szülők körében azzal a véleményével, hogy márpedig a gyerekeknek szükségük van a koszra, hiszen olyan korban élünk, amikor még a fertőtlenítő kendőt is lefertőtlenítjük, mielőtt megtörölnénk vele a gyerek kezét. De közben aggasztónak tartja, hogy a gyerekek ellenálló képességét leromboljuk a túlzott tisztaságmániánkkal.

A kosz testileg és lelkileg megerősíti a gyereket

Nemcsak az immunrendszer erősödéséről beszél dr. Ungar, amikor azt mondja, hagyjuk, hogy koszosak legyenek a gyerekek, és ne törölgessük folyton a kezüket, hanem a stressztűrő képességükre is jó hatással van a koszolódás. A Northwestern Egyetem tanulmányában találták azt, hogy azok a résztvevők, akik kevesebb mikrobának voltak kitéve pici korukban, sokkal érzékenyebben reagálnak a stresszre felnőttként.

Magyarul ez azt jelenti, hogy minél több kórokozóval találkozik a gyerek, annál jobb lesz a fizikai és pszichés immunrendszere.

gyerek fertőtlenítés immunrednszer

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ha tehát jót akarunk a gyereknek, és erősíteni akarjuk, akkor adjunk neki esélyt arra, hogy koszos legyen, lenyalja a saras kezét, és egyen egy almát úgy, hogy nem törölgetjük halálra előtte a kezét játszóterezés közben. Mert bár remek dolog a törlőkendő, bárhol, bármikor tisztogathatunk vele gyereket, vécéülőkét vagy épp BKV-kapaszkodót, a mikrobiológusok szerint csak betegebbé tesszük vele a gyerekeket.

A koszt dr. Ungar persze nem arra érti, hogy hagyjuk, hogy a gyerek nyalogassa a bevásárlókocsit a boltban, amit előtte megfogdosott ezer ember, hanem kifejezetten a természetes koszokat kell érteni alatta.

Az a kis föld, amit a természetben összeszed a kezén a gyerek, vagy a pár fűszál, amit meg akar kóstolni, kifejezetten jót tesz neki. Arról nem is beszélve, hogy a zöld környezet még a magatartásproblémákon is segíthet, úgyhogy amint itt a jó idő, irány a természet a gyerekekkel, lehetőleg törlőkendő és fertőtlenítő nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top