Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Baba

Több tízezres támogatást kaphatnak a munkába álló szülők

A 6 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2018-ban elérte a 41,8 százalékot.

Havi 40 ezer forint támogatást kaphatnak azok a munkába visszatérő szülők, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el – közölte a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-vel.

Elmondása szerint a kisgyermekes nők foglalkoztatási helyzete az elmúlt évek során javult, a 15-64 év közötti, 6 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2018-ban elérte a 41,8 százalékot, ez 2010-hez viszonyítva jelentős, több mint 9 százalékpontos növekedés.

E célcsoport foglalkoztatásának elősegítése szempontjából egyik kulcselem a könnyen elérhető, anyagilag megengedhető hozzáférés a kisgyermekek napközbeni ellátásához

Bodó Sándor államtitkár a programról elmondta, hogy az a szülő részesülhet támogatásban, aki 20 hetesnél idősebb gyermeket nevel, olyan településen vagy kerületben él, ahol nincs bölcsődei ellátás, vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett van bankszámlája és Ügyfélkapu-hozzáférése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy szülő több gyermek után is részesülhet támogatásban. Amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, a támogatás összege a bölcsődei havidíj összegével megegyező lesz, amennyiben pedig meghaladja azt, csak a különbözetet kell fedezniük a szülőknek.

A rendelkezésre álló közel 12 milliárd forintos forrásból három év alatt a program akár 10 ezer kisgyermekes szülőnek is segíthet visszatérni a munkába. A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani elektronikus formában, a kincstár honlapján kifejezetten erre a programra létrehozott felületen, augusztus 9-től.

(MTI)

(Kiemelt kép: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top