Baba

Mindig engedélyt kérek a babámtól pelenkázás előtt

Elterjedőben van, hogy engedélyt kell kérni a babától, mielőtt pelenkázni kezdenénk. Egy anya mesélte el, miért jó ötlet ez.

Morgan Massey az interneten olvasta egy szexuális tanácsadó cikkét arról, hogy úgy tudjuk megtanítani a gyerekeket a beleegyezés fogalmára, ha már egészen pici korukban engedélyt kérünk a pelenkázásra is. Sokan kigúnyolták a szerzőt, de Massey látott logikát az érvelésben.

„A szerző elmagyarázta egyértelműen a cikkben, hogy bár a babák nem képesek verbális beleegyezést adni a pelenkázáshoz, az intim területeik megérintéséhez, mégis hozzászoknak, hogy a szülők tiszteletben tartják a határaikat. Természetesen nincs semmiféle szexualitás egy pelenkacserében, de a szakértő szerint mégis nagyon hasznos a későbbi szexuális beleegyezés fogalmának kialakításában ez a kis gyakorlat. Ha engedélyt kérünk, azzal arra tanítjuk a gyereket, hogy jelen vagyunk, figyelünk rá, ő is része a folyamatnak és számít, amit gondol.

pelenka engedély tisztelet

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/The Honest Company)

A hangsúly az engedélykérésben azon van, hogy tisztelettel fordulunk a baba felé. A gyerekek úgy nőnek fel, hogy nagyon kevés helyzetben van döntési lehetőségük, a szülők mondják meg, mit kell tenniük, hogyan kell viselkedniük, ez pedig nem ad túl nagy teret a tiszteletnek.

Ahelyett, hogy csak annyit látnánk a baba gondozásából, hogy már megint ötmillió pelenkát ki kell cserélni egy nap, az engedélykéréssel egy párbeszéd alakulhat ki a baba és anya között. Sokkal jobb élmény mindkettőnknek, mint ha robotként ide-oda pakolgatnám csak a babámat.

Aztán később, mikor totyogó korba ér a gyerek, még fontosabbá válik az engedélykérés, nemcsak a pelenkázás előtt, hanem bármilyen fizikai kontaktust megelőzően. Ezzel vezethetjük be nála »az én testem az én váram« fogalmat, amire nagy szüksége lesz felnőtt korában. A pelenkázás előtti engedélykérés csak egy kis része annak, hogy a gyereket arra tanítsuk, hogy tisztelje a saját testét, a saját határait, és hogy tudjon nemet mondani, amikor kényelmetlen szituációba kerül. Ha ezen múlik, én boldogan kérek tőle engedélyt minden egyes pelenka előtt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top