Baba

5 szó, amit soha ne mondj egy gyereknek!

Sok esetben csak úgy megszokásból kicsúszik a szánkon egy-egy szó, és nem is gondolunk bele, hogy árthatunk vele a gyereknek.

Nem kell cenzúrázni, amit mondani akarunk a gyereknek, inkább csak alaposabban átgondolni, hogyan tudnánk elkerülni pár szót, kifejezést, hogy a szavainknak ne legyenek negatív következményei.

„Elkényeztetett”

Már egészen kicsi kortól megkapják ezt a gyerekek, hogy milyen elkényeztetettek, mert mondjuk fel kell őket venni, vagy mert válogatnak az ételek között. Ez abból a tévhitből ered, hogy az elkényeztetés azt jelenti, ha a szülők minden tőlük telhetőt megtesznek a gyerekért.

Azt pedig már tanulmányban kimutatták, hogy az így nevelt gyerekekből, akiket teljes mellszélességgel támogattak a szülők, empatikus, szociálisan érzékeny és önbizalommal teli felnőtt vált. Amikor elkényeztetettnek nevezed a gyereket, akkor azt üzened vele, hogy elrontottad a nevelését, és hogy irigy, önző, az érzései pedig nem számítanak.

„Hülye”

Ezt talán mondani sem kellene, mert evidens, hogy nem hülyézzük le a gyereket. A gyerekek között a hülye szó sokkal komolyabb és mélyebb értelmű, mint a felnőtteknél, ezért jobb, ha teljesen kihagyod a szótárból.

gyerek szavak szülők

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Justin Peterson)

„Seggfej”

A legtöbb felnőtt azért ezt nem mondaná így bele a gyerek arcába, de furcsa módon a közösségi oldalakon sokszor látni, hogy szülők seggfejezik a saját gyereküket. Viccesnek szánják, de ha visszajut a gyerek fülébe, akkor kicsit sem lesz tréfás a hatása. Ráadásul olyan dolgokért nevezik seggfejnek a gyereküket, melyek általában természetes fejlődési szakaszok, mint például a dackorszak vagy a kamaszkor.

A címkék, mint a seggfej, időzített bombaként ketyegnek, mert egyszer az a gyerek felnő, és rátalál a közösségi oldalakra, ha pedig visszaolvas, joggal fog felháborodni a szülein.

„Önző”

Egy hároméves gyerek nem önző, hanem még fejlődésben van. Ha nem akarja odaadni a testvérének a fél csokiját, az nem önzőség, hanem természetes fejlődési szakasz. Ha nem osztja meg vadidegen gyerekekkel a homokozóban a játékát, az nem azt jelenti, hogy önző, hanem azt, hogy normálisan fejlődik, még csak tanulja az együttélés szabályait.

„Szívtipró”

A fiúkat szívtiprónak hívjuk, bóknak szánjuk, nem akarunk vele rosszat. De ha belegondolsz, akkor ez megint egy olyan címke, ami kicsit sem való gyerekre. A szívtipróság kifejezetten romantikus, sőt szexuális töltetű, azt sugallja, hogy a férfi dominál, és összetöri maga körül a nők szívét. Ez pedig egyáltalán nem cuki és nem is ünnepelni való.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top