Baba

Nem akar az agyadra menni a gyerek, csak muszáj nemet mondania

Néha olyan érzésünk van, mintha a „nem” szóval a szájában jött volna világra az a gyerek.

Amint elkezd beszélni a gyerek, biztos, hogy az egyik első szava a nem lesz. Mintha csak arra született volna, hogy folyton nemet mondjon a környezetének. Nyilván az agyunkra megy vele egy idő után, de nem szabad haragudni rá, a fejlődésének fontos mérföldköve ez.

Miért mond mindenre nemet a gyerek?

Sok szülő gondolja azt, hogy a gyerek a nemet mondással a türelmet teszteli, de ennek valójában semmi köze a türelemhez. A totyogó gyerek (két-hároméves) abban a korban van, amikor kezdi megérteni az akarat jelentőségét, és rájön, hogy gyakran nem egyezik a saját vágya azzal, amit a szülők akarnak tőle.

Dr. T. Berry Brazelton gyermekorvos írta le Toddlers and Parents: A Declaration of Independence című könyvében, hogy a totyogóévek az ütköztetett vélemények időszakát jelentik. Ezekben az években a család minden tagjának meg kell fogalmaznia saját magának is, hogy mi a fontos, és mi nem, mire akar nemet, és mire igent mondani, ugyanúgy, ahogy a gyerek küzd magában ezekkel a kérdésekkel. A totyogókorszakban a gyerek folyamatosan tanulja, hogyan kell szabályozni a saját viselkedését, és hogyan vívja ki a függetlenséget a szüleitől.

Nyilván nem fog elköltözni saját lakásba, hogy önálló életet kezdjen, ez csupán az első lépés a függetlenedés felé, amikor már demonstrálja, hogy neki is van akarata és önálló véleménye.

Épp azért nagyon fontos, hogy a szülők hogyan reagálnak a gyerek nemet mondására, mert befolyásolhatják vele a fejlődését. Azt kell megérteni első körben, hogy ezeknek a nemeknek nincs logikus magyarázatuk – és ha elengedjük a logikát, máris sokkal könnyebb dolgunk lesz. Például egyértelmű, hogy nincs semmi értelme, amikor a gyerek rövidnadrágot akar felvenni mínusz hat fokban az utcára, de tudnunk kell ilyenkor, hogy nem ellenünk mondja a nemet, hanem azért, mert minden helyzetben keresi a saját függetlenségét és a pillanatnyi vágyai beteljesítését.

totyogó gyerek dackorszak

Fotó: Unsplash

Hogyan fog igent mondani a gyerek?

Amikor már megértettük, miért mond nemet, és mi zajlik a totyogó fejében, egyszerűbbé válik az is, hogyan vegyük rá, hogy gyakrabban igent mondjon.

Meghatározott számú választási lehetőség

Az első lépés az, hogy elfelejtjük az olyan kérdéseket, mint a „Mit akarsz… (enni, felvenni, csinálni)?” A totyogó agya ugyanis úgy működik, hogy ha végtelen lehetőséget lát maga előtt a válaszra, akkor az azonnali szükségleteit fogja választani, függetlenül attól, hogy milyenek a külső körülmények. Ezért inkább adjunk neki limitált választási lehetőséget (maximum kettőt), például válasszon vacsorára a spagetti és a virsli között. Így aztán a függetlensége is megmarad, mert ő választ, és elkerüljük a konfliktust és az alkudozást is, ami a hiszti melegágya. Amikor alkudozni kezdünk, mert gumimacit akar vacsorázni, akkor jön a hiszti, amivel valamit el fog érni úgyis, és megtanulja, hogy a hiszti egyenlő az akarat érvényesítésével. Jobb ezt megelőzni.

Figyelemelterelés

A másik remek taktika a nem szó kikerülésére a figyelemelterelés. A szakember szerint ez egy alulértékelt trükk, pedig pont a totyogókra van szabva, akiknek a viselkedését a pillanatnyi hangulatuk határozza meg. Ha épp nemet mond, akkor meg kell nevettetni, és máris igen lesz belőle. Ha már nevet, mert megcsikiztük, hülyéskedtünk vele egy sort, el is felejti, hogy min akarta felhúzni magát egy másodperccel azelőtt.

Használd a megfelelő szavakat

Az sem mindegy, milyen szavakat használunk, amikor kérdést teszünk fel a gyereknek. A San Diegó-i Egyetem egyik tanulmányában például azt találták, hogy amikor segítséget kérünk a gyerektől (például: pakolja el a játékait), többre megyünk, ha főneveket használunk igék helyett. Tehát nem azt kell kérdezni, hogy „Segítesz nekem elpakolni a játékokat?” hanem azt, hogy „Szeretnél a segítőm lenni a pakolásnál?”

Ezzel az apró változtatással sokkal motiváltabb lesz a gyerek, és kevesebbszer fog nemet mondani, ráadásul még az önbizalmát is növeljük vele, ha összekötjük a dolgot egy dicsérettel. Minden totyogó szeretne megbízható, nagy gyerek lenni, örömmel vállalja tehát a segítő szerepét, és kevesebbszer fog így nemet mondani. Persze ehhez jó nagy adag türelemre van szükség a szülők részéről – mint mindenhez ebben a korban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top