Baba

Mégsem kell várni három hónapot vetélés után?

A spontán vetélés után három hónap várakozási időt javasolnak az újabb próbálkozással, de most megdőlni látszik ez a határidő.

A statisztikák szerint a terhességek 25 százaléka végződik spontán vetéléssel, ami után három hónapnyi várakozást szoktak javasolni a pároknak, mielőtt újra próbálkoznának a babával. Egy vetélés – akármilyen korán is következik be – fájdalmas élmény, és bár a testi-lelki gyógyuláshoz idő kell, a párok nem akarnak túl sokáig várni, mihamarabb szeretnék, hogy babájuk szülessen.

Egy új kutatás szerint ez a három hónapos határidő egyáltalán nem szentírás, sőt azt találták az eredményekben, hogy azoknál a pároknál, akik vetélés után három hónapon belül próbálkoztak, jobb eséllyel lettek várandósak a nők.

A The National Institute of Health tanulmánya szerint ráadásul az ezen a bűvös három hónapos határidőn belül teherbe esett nőknél magasabb volt az élveszülések száma is, összehasonlítva azokkal a párokkal, akik vártak a vetélés után. Ráadásul még az újabb vetélés esélye is kisebb volt a hamarabb próbálkozóknál.

vetélés terhesség kutatás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Dr. Mark Trolice nőgyógyász elmondása szerint igaz, hogy ez a kutatási eredmény szembemegy a WHO ajánlásával, ami egyenesen hat hónap várakozási időt javasol vetélés után, de ez az ajánlás nem a fizikai, hanem a lelki gyógyulás miatt jött létre.

Természetesen az orvos sem javasolná extrém érzelmi stressz alatt a teherbe esést, mert az nem tesz jót a babának sem, de a tapasztalatai szerint az esetek többségében nincs erről szó, amikor a terhesség korai szakaszában következik be a spontán vetélés.

És hogy miért esnek könnyebben teherbe a vetélés utáni első három hónapban a nők? Dr. Trolice szerint az lehet a magyarázat, hogy ebben az időszakban még tartják a párok az életmódbeli változtatásokat, melyeket a baba kedvéért kezdtek el. Például nem dohányzik, nem iszik alkoholt, és szedi a vitaminokat a nő, egészségesebben eszik és sportol a férfi a gyorsabb spermák kedvéért.

Természetesen minden terhesség és vetélés más, mindenki máshogy reagál, más tempóban gyógyul fel belőle. Ezért azt javasolja a szakértő, hogy az új kutatási eredményeket csak azután vegyük figyelembe, miután egyeztettünk a saját orvosunkkal. Nincs mindenkire ráhúzható megoldás, nekünk kell érezni, mikor állunk készen újra a próbálkozásra.

„A vetélés egy pár életében olyan hatással van, mint egy közeli családtag halála. Fontos, hogy adjanak időt maguknak a gyászra, és hogy felépüljenek érzelmileg. Ha viszont azt érzik, hogy fizikailag, lelkileg is meggyógyultak a vetélés után, és még nem telt le a három vagy hat hónap, akkor nem kell tovább várni a próbálkozással.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top