Baba

Tényleg sok tejet kell inni a gyereknek?

Abban nőttünk fel, hogy a gyerekeknek sok tejet kell inni. Tényleg így van?

Nemcsak Magyarországon népszerű a tej, hanem Amerikában is az a gyermekorvosok hivatalos javaslata, hogy egy nap 0,7 liter tejet igyon meg a totyogó korú gyerek. Ez a mennyiség nem is sok, hiszen reggel egy bögre kakaó, gabonapehely tejjel, este egy bögre tej, és máris ott vagyunk, hogy 0,7 liter lecsúszott tejből. A probléma nem az ajánlással van tehát, hanem azzal, hogy a legtöbb gyerek ennél jóval több tejet iszik, mert sokszor étkezések közben, víz helyett is inkább ezt isszák.

Dr. Anthony Porto gyermekorvos véleménye szerint óvatosan kell a tejjel bánni, mert igaz, hogy vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten jó, ha sok tejet iszik a gyerek, de a probléma ott szokott kezdődni, hogy a szülők nem számolnak a tejcukorral, aminek hatása van a különböző allergiákra, ekcémára, vagy az emésztési problémákra.

„A tej a magas zsírtalma miatt szükséges az agy- és szemfejlődéshez, kétéves korig szoktuk javasolni – mondta el az orvos. – Jó fehérjeforrás, illetve a kalcium- és D-vitamin-tartalma is hasznos.”

tej gyerek orvos

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Providence Doucet)

Az orvos kiemelte, hogy különösen válogatós gyerekeknél javasolják a tejivást, mert jól kitölti azt az űrt a tápanyagok terén, amit a hiányos étkezés okozna. Másrészt viszont vigyázni kell a mennyiséggel, mert ha túl sok tejet iszik a gyerek, akkor már azért nem fog enni, hiszen tele lesz a tejjel a hasa, így aztán tovább maradhat válogatós, mint tej nélkül.

Ha viszont nem válogatós a gyerek kétéves kor után, és elég tápanyagot fogyaszt az ételekből, akkor érdemes tartani magunkat a javasolt mennyiséghez, és nem lépni túl a 0,7 liternyi tejet a gyereknél. Sőt Porto szerint akár teljesen el is hagyhatjuk a tejezést a gyerek étrendjétől függően.

A válasz tehát egyszerű a tejkérdésre: ha szereti a tejet a gyerek, igyon, de nem szabad engedni neki, hogy a víz helyett is ezt fogyassza. Ha pedig észrevesszük, hogy problémát okoz neki, emésztési zavarai vannak tőle, akkor nyugodtan el is hagyhatjuk teljesen, amíg odafigyelünk a kalciumban és D-vitaminban gazdag ételekre a tányérján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top