Baba

„Az én gyerekemre te csak ne szólj rá, jó?”

A játszótéren mindig van valamilyen dráma. Hol a szülők, hol a gyerekek között üti fel a fejét a konfliktus.

A játszóterek világa nem csupa vattacukor és szivárvány, szinte elkerülhetetlen, hogy belekeveredj valamilyen konfliktusba, ha évekig rendszeresen játszóterezel a gyerekeiddel. Akad csúfolódás, ütlegelés lapáttal, homokszórás, mérgelődő anyák, nevelési különbségek, és olykor még veszekedés is előfordul, ha véletlenül rá találnál szólni Ödönkére, aki épp rávágja a hintát a gyerekedre, és az anyukája oroszlánként rád ugrik, hogy

Az én gyerekemre te csak ne szólj rá, jó?

Kész csatatér, de azért nem kell persze leszokni a játszóterezésről, helyette inkább javítani kell a kommunikáción és felkészülni lélekben a szakértő segítségével a következő négy, szinte elkerülhetetlen játszótéri helyzetre.

Egy másik szülő leszidja a gyerekedet

Gyakran előfordul ez a szituáció, és nem az a megoldása, hogy egymás torkának ugrotok. Bill Corbett nevelési tanácsadó szerint az a legjobb, ha csak annyit mondasz: „Köszönöm, hogy figyeltél a gyerekemre”, majd eltávolítod a gyereket a helyzetből. Keress neki egy másik játékot, távolabb a kérdéses szülőtől és gyerekétől. Ezzel te vagy az okosabb, aki példát mutat a gyerekének helyes konfliktuskezelésből.

Egy gyerek gonoszkodik a gyerekeddel, és a szülője nem csinál semmit

Nem kell rögtön odarohanni és megvédeni a gyereket, ha amúgy nincs veszélyben. Adj öt percet nekik, hátha sikerül egymás között rendezni a helyzetet. Ha pedig úgy látod, hogy elfajul a dolog, lökdösődés, csúfolódás kezdődik, akkor vidd el onnan a gyerekedet egy másik játékhoz. A szakember szerint az is hasznos ilyen esetben, ha szó nélkül hagyod az esetet és nem támadsz rá a másik szülőre, hogy mégis, hogy viselkedik a gyereke.

„Ne arra koncentrálj, hogyan kellene másoknak helyesen viselkedniük, hanem arra, hogy a gyereked számára milyen tanulságok vonhatók le az esetből.”

játszótér konfliktus gyereknevelés

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Miután kivontad a gyerekedet a helyzetből, engedd meg neki, hogy elmondja az érzéseit, és segíts neki megfogalmazni, hogyan lehet jól megoldani egy ilyen helyzetet.

Egy másik szülő letámad a gyereked miatt

A játszótéri konfliktusok gyakran egy nagy találgatásba fulladnak, mert az egyik gyerek állít valamit, a másik pedig pont az ellenkezőjét mondja. Nehéz így igazságot tenni. Ha egy olyan szülő megy oda hozzád felpaprikázva, aki szerint a te gyereked minősíthetetlenül viselkedik, akkor maradj nyugodt, és csak hallgasd meg, amit mond. Nem kell vele egyetérteni, el is mondhatod, hogy nem hiszed, hogy ilyet tett volna a gyereked, de felesleges veszekedni, inkább fogd meg a gyerekedet, és vidd el a játszótér másik részére. Vagy egy teljesen más játszótérre.

A többi gyerek nem játszik a gyerekeddel

Szívfájdító szituáció, amikor azt látod, hogy nem akar a többi gyerek játszani a gyerekeddel. Nem nagyon tudsz mit csinálni ezzel, nem kényszerítheted a többieket játékra. Ha a gyerekedet láthatóan nem zavarja, hogy egyedül játszik, akkor ne avatkozz közbe. Ha viszont elszomorodik, akkor menj oda hozzá, és tereld el a figyelmét azzal, hogy játszol vele, közben pedig őszintén megbeszélhetitek, mi történt és hogyan érez ezzel kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top