Baba

Az egyke gyerekek egyáltalán nem önzőbbek

Általános tévhit, hogy ha nincs testvére a gyereknek, akkor önző lesz.

Szegény egykék jól magukon viselik az önzőség stigmáját, pedig egyáltalán nem érdemlik meg, hogy ilyen előítéletekkel álljunk hozzájuk: most már a tudomány is kimondta, hogy az egyke nem egyenlő az elkényeztetett, beképzelt, narcisztikus gyerekkel.

Német kutatók publikálták azt az új tanulmányt, melyből kiderül, hogy az egyke gyerek semmivel sem narcisztikusabb, mint bármelyik másik. A vizsgálatba több mint 1800 embert vontak be, és érdekes módon maguk a résztvevők is szinte kivétel nélkül biztosra vették, hogy az egykék önzőbbek – függetlenül attól, hogy egykék voltak maguk is, vagy testvér mellett nőttek fel.

egyke gyerek nárcisztikus

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Az eredmények mindenesetre azt mutatják, hogy ennek a sztereotípiának nincs semmilyen alapja: az egyke gyerekek nemhogy nem mutatnak több narcisztikus személyiségjegyet, mint azok, akiknek volt testvérük, hanem egyenesen kevesebb ilyen tulajdonságuk van (például nem voltak annyira versengők, és kevésbé érezték magukat a világ közepének), mint a többieknek.

„Már több régebbi kutatás is bebizonyította, hogy nincs különbség az egykék és a testvérek között nevelkedő gyerekek között, de ekkora különbséget most találtunk először, amikor kifejezetten a narcisztikus jellemzőkre fókuszáltunk – mondta el Michael Dufner, az egyik kutató. – Most már egyértelműen kijelenthetjük, hogy az egyke gyerekek nem önzőbbek, és nem is narcisztikusabbak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top