Baba

„Ide gyerekkel nem lehet bejönni – akinek nem tetszik, mehet máshová!”

A gyerekek „természetes velejárója” a sírás, a kiabálás, a szaladgálás, ami nincs mindenkinek ínyére, főleg akkor, ha pihenésre vágyik az illető. Többek között ezért mondják ki egyre több helyen, hogy kicsikkel kívül tágasabb.

Itthon az utóbbi években gombamód szaporodtak a család- és bababarát szállodák, melyekkel párhuzamosan – ha nem is ugyanolyan mértékben – egyre több hotel vált korhatárossá és kimondottan felnőttbaráttá, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy bizonyos életkor alatt nem fogadnak vendégeket. Az idelátogatók annyira komolyan veszik ezt az ígéretet, hogy ha a betérő vendégek között – például egy, a szállodában tartott esküvői vacsorán – felbukkan egy vagy több gyerek, akkor határozott léptekkel veszik az irányt a recepció felé, hogy reklamáljanak, de a gyerekzsivajtól hangos éttermekben sem ritka, hogy panaszt tesznek.

Ajándék süti és bocsánatkérés

Azt, hogy többször is tett már így, Sós Réka sem rejti véka alá. „Sok, gyereket nevelő barátomtól megkaptam már, hogy azért nem vagyok kellően toleráns, mert nekem nincs gyerekem. Ez nagy valószínűséggel így van, de pont azért döntöttünk úgy a férjemmel, hogy nem vállalunk babát, mert a mi életünket túlságosan felforgatná egy új családtag. Nem mondom, hogy azonnal ugrom, ha gyereksírást hallok, de az biztos, hogy nálam jóval hamarabb elszakad a cérna, mint egy családanyánál.

Külföldön sokszor jártunk már gyerekmentes étteremben és moziban is, leírhatatlan az a nyugalom, amit ott fogadott minket, kicsit olyan volt, mintha nem is egy másik országban, hanem egy másik bolygón lennénk.

Itthon többször előfordult már, hogy reklamáltam a pincérnél a gyerekek kritikán aluli hangoskodása miatt – hiába nem az étterem tehetett arról, hogy a mellettünk lévő család neveletlen gyerekekkel érkezett, kértem, hogy keressenek nekünk egy másik asztalt egy csendesebb részen. Nagyon jól kezelték a helyzetet: nemcsak új asztalt kaptunk, hanem ajándék desszertet is, és a felszolgálók bocsánatot is kértek a kellemetlenségért.

Az anyának, akinek a gyerekei képtelenek voltak normálisan viselkedni, eszébe sem jutott elnézést kérni tőlünk, pedig ez lett volna a minimum azok után, hogy belerondítottak a délutánunkba” – meséli feldúltan Réka, akinek a beszámolóján az anyák vagy jól szórakoznak, vagy felháborodnak.

Fotó: iStock

Az előbbi táborhoz tartozik Gyulai Judit is, akinek három gyereke és határozott véleménye van a Rékához hasonlóan gondolkodókról: „Amíg nem született meg az első gyerekünk, én is nehezebben viseltem, ha más babája sírt vagy hisztizett, de az eszembe sem jutott volna, hogy ezt szóvá tegyem a szülőknek vagy a személyzetnek.

Szerintem aki így tesz, az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, hiszen teljesen abszurd azt várni a gyerekektől, hogy egy helyben és egy hang nélkül üljék végig az ebédet csak azért, nehogy megzavarják a szomszéd asztalnál falatozó nénit.

Gyerekmentes helyre én akkor sem tenném be a lábamat, ha egyszer sikerülne lepasszolnunk a kicsiket a férjemmel, és kettesben kiruccanhatnánk, hiszen mi a három gyerek mellett, azt hiszem, már mindent láttunk, és úgymond immunissá váltunk a gyerekzsivajjal szemben. Az ötlet egyébként szerintem nagyon jó annak, aki kimondottan ilyen helyre vágyik, jó alternatíva, amiből, ha úgy vesszük, nekünk, gyerekeseknek is származik némi hasznunk, hiszen magukhoz vonzzák azokat, akik szerint rosszul kellene éreznünk magunkat, ha három gyerekkel együtt megyünk étterembe vagy wellnesshétvégére.”  

Szeretik a gyerekeket, de csak messziről

Judit nem túloz, tényleg sokan gondolják úgy, hogy annak, akinek gyereke van – főleg ha több, ráadásul az izgágább fajtából – ki sem kellene dugnia az orrát otthonról, amíg a család sarja nagykorúvá nem válik. A „No kids zone” vagy „Childfree” jelölés arra utal, hogy az adott helyre gyerekeknek/gyerekekkel tilos a belépés – ez az irányzat Amerikából indult, miután megjelent és hatalmas sikert aratott a francia származású Corinne Maier (nem mellesleg kétgyermekes anyuka) könyve, ami a No Kids: 40 Good Reasons Not to Have Children címet viseli, és 40 nyomós okot sorakoztat fel, miért felhőtlenebb az élet gyerekek nélkül. Ez a könyv 2008-ban pár hét leforgása alatt a sikerlisták élére tört az Egyesült Államokban, majd Európában is hódító útra indult.

Látva a meglepően nagy érdeklődést és a nem várt sikert, a hozzáértők úgy látták, érdemes meglovagolni a könyv keltette hullámokat, és sorra vállalták fel a helyek, hogy náluk a gyerekek nem szívesen látott vendégek.

Az angol Thomas Cook légitársaság – ami idén szeptemberben ment csődbe – az elsők között indított gyerekmentes járatokat Korfura és a Kanári-szigetekre, ahol a nyaralni vágyók olyan szállodákban hajthatták álomra a fejüket, melyekben szintén nem látták szívesen a kiskorúakat. Igazán figyelemreméltó, hogy az amúgy gyerekcentrikusságáról híres északi országokban is működőképesnek bizonyult az ötlet, de Németországban, Ausztriában és Olaszországban is sok helyről tessékelik ki a gyerekeket.

Egy észak-olasz pizzéria, étterem és cukrászda, a Sirani vezetősége több mint tíz éve vállalta fel a gyerekmentességet, vagyis azt, hogy a tíz év alatti klienseket csak 21 óra előtt szolgálják ki. „A vendégeink nagyon örülnek neki, hogy esténként ide gyerekkel nem lehet bejönni – akinek nem tetszik, mehet máshová” – foglalták össze velősen az álláspontjukat, miután a világhálót ellepték a róluk szóló negatív értékelések. Tovább borzolta a kedélyeket, hogy a „belépési tilalom” mellett egy olyan táblát is kihelyeztek a vendégtérben, amin nyomatékosan megkérik a szülőket, hogy tartsák kordában a gyerekeiket. „A hely nagyon hangulatos, az ételek finomak, és az árak is kedvezők, de ha azt akarják, hogy a gyerekek messziről elkerüljék őket, akkor inkább ékszerboltot kellett volna nyitniuk cukrászda helyett” – fejezte ki elégedetlenségét egy anyuka.

Mi a helyzet itthon?

Sárvári Krisztina két, egymástól jelentősen eltérő hazai szállodának az igazgatója: egy ráckevei felnőttbarát hotelt és egy noszvaji, kimondottan család- és bababarát szállodát vezet, így mindkét oldalt kiválóan ismeri. A szálloda, ahol 12 éven aluli gyerekekkel nem fogadnak foglalásokat, fokozatosan alakult át gyerekmentes hellyé, és nem élvezett osztatlant sikert a vendégek körében.

„Három évvel ezelőtt, szeptember-október környékén érett meg bennünk az elhatározás, hogy a szállodánkat felnőttbaráttá alakítjuk, a változást pedig több lépcsőben vezettük be.

Mivel korábban minden korosztályt tárt karokkal vártunk, a már meglévő gyerekes foglalásokat nem mondtuk vissza, de újakat már nem fogadtunk, így a következő év januárjától teljesen felnőttbaráttá válhatott a szállodánk.

Ezt nem mindenki nézte jó szemmel, ezért a bevezetést követően sok negatív kritikát kaptunk, és a vendégkörünk egy részét is elveszítettük, erre azonban fel voltunk készülve” – emlékszik vissza a kezdetekre Krisztina, hozzátéve: körülbelül fél év kellett ahhoz, hogy a régiek helyére olyan új vendégek érkezzenek, akik kifejezetten felnőttbarát szállodát keresnek a pihenésükhöz, hiszen ott jóval nagyobb a csend és a nyugalom, mint a gyerekzsivajtól hangos hotelekben.

Fotó: Duna Relax & Event Hotel Facebook

Ahogy a szállodaigazgató mondja, gyermekmentes szállodát működtetni jóval többet jelent annál, hogy kisgyerekek nem alhatnak a hotelben: „A szállodában kínált szolgáltatásokat és programokat úgy állítottuk össze, hogy azzal a hozzánk érkező felnőtt vendégek kedvére tegyünk.

Nálunk ugyanúgy van például animáció, mint egy gyerekbarát szállodában, az itteni játékok azonban a felnőttek szórakoztatását szolgálják. 

Őket ugyan sokkal nehezebb aktivitásra sarkallni és bevonni a programokba, mint a kicsiket, de ha átlendülnek a kezdeti nehézségeken, már élvezik a kézművesfoglalkozásokat, a kvízjátékokat vagy az olyan beszélgetős műsorokat, amelyekre ismert embereket hívunk.”

Sárvári Krisztina arról is mesélt, hogy egy szálloda „kimondatlanul” is lehet gyerekmentes, ha a szolgáltatásait úgy állítja össze, hogy az ne vonzza a kisgyerekes családokat: „Ahol a foglaláskor nem adnak gyerekkedvezményt, nem biztosítanak etetőszéket és kiságyat a gyerekeknek, és nem szerveznek olyan programot, ami a kicsiknek is tetszik, ott nyilván jóval kevesebb család fordul meg. Vagyis a hotel vezetősége finom célzásokkal is utalhat arra, hogy elsősorban felnőtt vendégeket várnak.”

Családbarát, vagy csak annak látszik?

Sárvári Krisztina szerint ma már egy szálloda esetében kevés az, ha csak wellnesshotelként próbálja megnyerni magának a vendégeket, ahhoz, hogy a pihenni vágyók felfigyeljenek rá, cizelláltabban kell megszólítani az embereket (ezért találkozhatunk egyre többször a család- és bababarát vagy épp gyerekmentes hotel megnevezéssel). A szakértő úgy látja, hogy napjainkban családbarát szállodának lenni legalább annyira „divatos”, mint korábban wellnesshotelt működtetni.

„A mi noszvaji szállodánk nemcsak család-, hanem kifejezetten bababarát is, elsősorban a hat év alatti gyerekekre fókuszálunk, de természetesen a nagyobbakat is örömmel látjuk. Tudni kell, hogy nagy fába vágja a fejszéjét, aki bababarát szállodaként várja az utazókat, sok kisbabás család ugyanis kimondottan ilyen helyet keres az első közös kiruccanásra, amiből adódóan a szülők-nagyszülők sokkal kritikusabbak és érzékenyebbek is az esetleges hiányosságokra. Emellett a programok szervezésekor is nagyon körültekintőnek kell lenni, hiszen fontos, hogy a kicsik mellett a felnőttek is jól érezzék magukat, és feltöltődjenek.

A családbarát szállodába látogató szülők részéről gyakori elvárás a hotel felé, hogy egy kis időre tehermentesítse őket, például gyermekfelügyelettel.

Szülőfüggő, hogy ki milyen mértékben szeretné más gondjaira bízni a gyermekét, van, aki kis túlzással azt várja, hogy a szállodában töltött idő alatt végig az animátorok szórakoztassák a csemetét, míg mások akkor is rajta tartják a fél szemüket a gyerekükön, amikor szakképzett gyerekfelügyelőkkel játszik.”

Amikor divatba jött a családbarát besorolás a hotelek között, akadtak olyan hazai szállodák is, amelyek így hirdették magukat csak azért, mert az étteremben rendelkezésre állt etetőszék a piciknek, a turpisságra azonban gyorsan fény derült, és a kínálatból szép lassan „kikoptak” a mondvacsinált családbarát helyek. Krisztina szerint akár felnőtt-, akár családbarát szállodát keresünk, érdemes a gyűjtőoldalakon tájékozódni, és elidőzni a szimpatikusnak tűnő hotel weboldalán is:

„Ma már jóval nagyobb elvárásokkal érkeznek a vendégek, mint a 2000-es évek elején, a legtöbben tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mit kell tudnia egy valóban családbarát szállodának, és mit egy gyerekmentes helynek. Az, hogy egy hotel méltán használja-e a megnevezését, a weboldalon található információkból hamar kiderülhet, például a kínált szolgáltatásokból és a programokból, vagy épp ezek hiányából. Szintén nagy segítséget jelenthetnek a kommentek és vendégvélemények, melyek könnyen leleplezhetik azt a szállodát, amelyik nem váltotta be sem az ígéreteit, sem a hozzáfűzött reményeket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top