Család

Miért tiltja ki egyre több hely a gyerekeket?

Külföldi tendencia, de kezd begyűrűzni Magyarországra is: egyre több étterem, kávézó, szálloda alakít ki gyerekmentes övezetet, vagy tiltja ki a gyerekeket. Magyarázat van rá, kérdés, hogy a szülők mennyire értenek egyet vele.

Csecsemő egy koncerten, totyogó rombol az étteremben, kisgyerekek visonganak a wellness szállodában. Vannak olyan vendégek, akiket zavarnak, mások inkább mosolyognak rajtuk. A két fél között pedig ott áll a szülő, aki szeretné magával vinni a gyerekét mindenhová, ahová csak lehet.

Erre válaszul egyre több az olyan hely, ahonnan kitiltják a gyerekeket, például texasi, pennsylvaniai és dél-koreai éttermekben. Berlinben vannak helyek, ahová nem engednek be babakocsival, és gyerekmentes övezeteket is elkezdtek kialakítani a vendéglátóhelyek. Egy londoni étterem extra díjat szed a gyerekkel beülőktől, előfordult viszont az ellenkezője is, amikor a jól nevelt gyerekekre hivatkozva kedvezményt adtak a családnak. Nagy visszhangja volt annak is, amikor a fapados Singapore Airlines gyerekmentes övezeteket alakított ki azoknak, akik biztosan nem akarnak síró csecsemő mellett utazni.

Engem először egyéves koromban vittek koncertre, az apukám rockzenész volt, a Kisstadionban tartottak nagy fellépést 1980-ban, és az anyukám is meg szerette volna nézni őket. Nagy fülesem sem volt, mint amit mostanában látni a piciken, akik elkísérik szüleiket hangos helyekre, mégsem lettem hallás- vagy agykárosult. Arról nincs emlékem természetesen, hogy vajon hányan néztek ránk elborzadva, amiért én is ott hallgattam végig anyukámmal a zenét. Ez a példa és a saját szülői tapasztalatom mondatja velem azt, hogy sosem tudhatjuk mi húzódik amögött, ha egy pici gyerek olyan helyen bukkan fel a szüleivel, ami elvileg csak felnőtteknek való lenne.

Már nem csak a játszótérre járunk a gyerekkel

A pszichológusok természetesen ezt is megmagyarázzák, és egy bizonyos réteggel kapcsolatban biztos, hogy igazuk is van. Szerintük azért harapózott el az, hogy a gyerekek elkezdték ellepni a felnőtt helyeket, mert egyre több anya vállal későn, már a karrierépítés után gyereket. Ezért azt érzik, hogy lemaradnak a saját gyerekük gyerekkoráról, ha nincsenek vele minden szabad pillanatukban. Mert a napi munka után már csak az esték és a hétvégék maradnak a gyerekkel közös élményszerzésre, de az estéken és hétvégéken a szülőknek is szükségük lenne nem csupán játszóházas környezetben tölteni az idejüket. Így arra jutnak magukban, hogy a gyereket kézen fogva ülnek be elegáns éttermekbe, pihenni vágyók közé a szállodába és hangos koncertekre. Mert a lelkiismeret nem engedi, hogy otthon hagyja, de a felnőtt énje szeretne kikapcsolódni.

Teljesen érthető indokok, ahogy számomra az is érthető, ha valaki az üzleti megbeszélésre hozza el a gyerekét, mert nem tudja kire bízni. Pont nekem teljesen mindegy, sőt kifejezetten szórakoztató, ha jelen van komoly eseményeknél egy felszabadult gyermek is. Azonban azt is megértem, aki azt mondja, ő azért megy felnőtt helyre, hogy felnőttek között legyen, nem akar gyerekzsivajban ülni. Ez a legsarkosabban talán a szállodáknál jön elő, ahol nem csupán pár órát töltünk együtt idegenekkel, hanem adott esetben akár heteket is. Ilyenkor jogos az a feltevés, hogy sokan azért mennek oda pihenni, hogy a saját gyerekeiket kipihenjék, nem akarják másokét hallgatni.

A helyzetnek jó megoldása nincs, legalábbis pont ez az a szituáció, amit erővel nem igazán lehet megoldani. A gyerekek kitiltása márpedig erővel megoldás, a szülők diszkriminatívnak érzik, mintha valami bűnös dolog lenne az, hogy gyerekük van. Lehet, hogy inkább a toleranciát kellene egymás iránt fejlesztenünk magunkban? Talán már megint az az egyszerű megoldás, hogy empátiával közeledjünk egymáshoz és az arany középúton maradva megpróbáljunk nyugodtan élni egymás mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top