Gasztro

Egy elegáns étterem nem való gyereknek

Egy amerikai étteremből kitiltották a hat év alatti gyerekeket. De milyen reakciókat váltana ki egy ilyen lépés nálunk?

Sokakat felháborított a hír, hogy egy amerikai étterem vezetősége táblán jelezte: nem látja szívesen a gyerekeket. Mások nagyon is helyeslik a döntést, mint mondják, nem akarnak gyereksírást hallgatni és kisautókat kerülgetni a vacsorájuk alatt. A hazai éttermek többnyire toleránsak, bár az elegánsabb helyek „nem javasolják”, hogy teljes családdal érkezzünk. 

Nem kell a gyerekzsivaj

Egy elegáns étterem nem való gyereknek – Két kicsi gyermekem van, de engem egyáltalán nem zavarna, ha valamelyik étteremben ilyen rendelkezést hoznának – mondja Szabóné Kiss Szilvia, egy két- és egy ötéves kisfiú anyukája. – Sőt, amikor a férjemmel egy kettesben eltöltött, nyugodt vacsorára vágyunk, akkor boldogan foglalnék náluk asztalt. – Hozzáteszi: napközben, ha a kicsikkel kell ennie, nyilván más a helyzet, de ha kettesben esznek a párjával, kimondottan örül neki, ha nem kell gyerekzsivajt hallgatnia. – Ettől még ugyanúgy szeretem a gyerekeket – mondja.

A 32 éves Diána, akinek egy kislánya van, másképp vélekedik: ő gyerek nélkül sem tenné be a lábát egy olyan helyre, ahol nem fogadják szívesen a lányával együtt. Számára ez is egyfajta diszkrimináció. – Van olyan helyzet, amikor a kicsi nélkül megyek étterembe, de hadd döntsem el én, hogy szeretném-e vinni magammal, vagy sem. Én vagyok az anyja, én vagyok tisztában azzal, hogy tud-e egy vendéglőben viselkedni. Tudom, hogy Lea mikor nyűgös vagy mikor jókedvű, ennek megfelelően határozok, hogy beülök-e vele valahova, vagy sem. Egyébként mindig van nálam valami, amivel le tudja magát foglalni az etetőszékben.”

Bárki bejöhet

A bababarát éttermek közé tartozik például a budapesti Borbíróság. Lindenfeld Péter, az étterem üzletvezetője a Nők Lapja Cafénak elmondta: soha nem hoznának efféle szabályt. – Egy ilyen döntéssel kizárnánk a gyerekeseket a vendégkörből. Számos család jár hozzánk, akik asztalfoglalásnál előre szokták jelezni, hogy hozzák a kicsiket is. Ilyenkor olyan helyre foglaljuk le nekik az asztalt, ahol tudjuk, hogy kényelmesen elférnek, ahol nincs útban a babakocsi és a kisebbek nyugodtan mászkálhatnak, ha nem bírnak az etetőszékben ülni.

Az étteremben speciális menüt kínálnak, olyan hagyományos ételeket, mint például a rántott hús krumplipürével vagy a húsleves, nem készítenek. Volt már azonban példa arra, hogy a szülő előre szólt: a gyerek csak ezeket eszi meg, ekkor külön az apróság számára is készítettek ebédet.

De vajon mit szól a többi vendég a „kényeztetéshez”? – Soha nem panaszkodtak a gyermektelen vendégek a kicsikre, de még csak rosszalló tekintetet sem láttunk – állítja a vezető. Ám nem mindenki ilyen toleráns: – Nekem nincs gyerekem, viszont imádom őket. Pont ezért egy déli ebédnél egyáltalán nem zavarnak – mondja a 27 éves Renáta – de este például, ha mondjuk randim van, nem örülök annak, ha a másik asztalnál egy gyerek sír. Egyébként sem értem meg, hogy egy csöppségnek miért jó az, hogy este kilenckor, tízkor még nem alszik, hanem egy étteremben ül. Sokszor sajnálom ezeket a kicsiket, mert látszik rajtuk, hogy fáradtak és attól nyűgösek.

Alkalmazkodjon a felnőtt!

Gerendai Károly
Gerendai Károly
Fotó: Hartyányi Norbert

Gerendai Károly, hazánk első Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek a tulajdonosa, a gyerekek kitiltásával nem ért egyet, de úgy gondolja, vannak olyan helyzetek, amikor az apróság zavaró lehet.
– A szülő felelőssége lenne felismerni azt, hogy hova érdemes vinni egy kisgyereket és hova nem – mondja. – Általában azok a helyek, ahol zavaróak lennének a gyerekek, olyan gasztronómiai élményt adnak, és olyan alapanyagokból főznek, amit nem biztos, hogy egy kicsi élvezni tudna – nyilatkozta Gerendai, aki semmiképp nem hozna tiltó rendelkezést.  – Ritka, de ha van gyerek egy ilyen felső kategóriás étteremben, akkor azt jól tolerálják a többiek, hiszen nem általános jelenség, tehát valószínű, hogy azért vitték oda a szülei, hogy ő is megismerkedhessen új ízekkel, ételekkel és a gyermekük ismeri az éttermi viselkedéskultúrát. Én magam is tudatosan viszem a gyerekeimet ilyen típusú étterembe. Persze fontos, hogy a vendéglős olyan körülményeket teremtsen, hogy az ilyesmi ne legyen zavaró. Ki lehet alakítani például gyerekbarát sarkot, beszerezni pár játékot, színes ceruzát. Tudomásul kell venni, hogy a gyerek az gyerek, a maga hangulatváltozásaival, igényeivel. Inkább a felnőttnek kell alkalmazkodni.


Legfeljebb csecsemők jöjjenek

Niszkács Anna
Niszkács Anna
Fotó: onyxrestaurant.hu

Azt a véleményt többen is osztják, hogy mint ahogy egy felnőtteknek szóló színházi előadásra sem viszünk magunkkal tipegőket, úgy a hosszas vacsorákra sem jó magunkkal cipelni őket – már ha meg tudjuk oldani persze a felügyeletet. Hazánk másik Michelin-csillagos étterme, az Onyx finoman javasolja is ezt: „Tapasztalataink szerint kisgyermekek nem tudják élvezni a néha 3-4 órán keresztül tartó kulináris utazást. Ezért kérjük, ha megoldható, erre a pár órára oldja meg kisbabája felügyeletét.” Az ajánlás körülbelül egy éve került ki az étterem weboldalára és eddig még senki nem panaszkodott miatta.
– Akik hozzánk jönnek, nem egy általános vacsorán szeretnének részt venni, hanem gasztronómiai élményre vágynak, amelyet élvezni akarnak. Egy szülő ezt nem igazán tudja megtenni, ha vele van a gyereke is. Emellett pedig a többi vendéget is zavarná egy olyan gyerek, aki nem bír nyugton megülni a helyén – mondja Niszkács Anna, az Onyx marketingvezetője, aki azt is elmondja: arra már volt példa, hogy a néhány hónapos bébit, aki még végigaludta az egészet, magukkal vittek a szülei, de örökmozgó csemetével nem járnak hozzájuk. Hogy hány éves kortól javasolt az efféle program? A vezető szerint egy hat-nyolc éves gyermek már tudja élvezni a vacsorát – de ezt persze gyereke válogatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top