Szabadidő

10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magad

Torkoskodás a csokiboltban, csúszdázás az aquaparkban és játszótér felnőtteknek. Még csak gyerektársaság se kell ahhoz, hogy újra gyereknek érezhesd magad.

Bobpálya
Hol találod?
Visegrád, a 11-es főút mellett
A legtöbben maximum tízéves korunkig járunk szánkózni, aztán vagy áttérünk a síelésre, vagy teljesen leállunk ezzel az egész téli sport dologgal. Pedig szánkózni felnőttként is csodás érzés, és még csak hó sem kell hozzá. A visegrádi két bobpályán ráadásul csodás a kilátás a Fellegvárra, és nemcsak a 11 szerpentinkanyar tarkította száguldást (sikítozás garantált), hanem a táj szépségét is élvezhetjük.
Hátránya:
Ha egyszer lecsúsztál, nem tudsz betelni vele. Menni kell újra meg újra meg újra…

10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magadSugar Shop
Hol találod?

Budapest, Paulay Ede utca
Emlékszel, hogy érezték magukat a gyerekek a Charlie és a csokigyár című filmben? Te is valami hasonlót élhetsz át a Sugar Shop édességboltban és cukrászdában. A hely olyan, mintha egy nyalókákkal és színes cukorkákkal teli álomvilágba csöppentél volna. Mindenkiből képes előhozni a habzsoló és telhetetlen gyereket. A muffinok, a mignonok, a sütik, a torták, a tejberizsek, a cukrok és a nyalókák birodalma ez, ráadásul már nem lesz velünk apu, hogy falánkságunk esetén rácsapjon a kezünkre…
Hátránya:
Már a hely látványa is hizlal.

Játszótér felnőtteknek
Hol találod?

Gárdony, Parkerdő
Azt még elfogadjuk, hogy gyerekkíséret nélkül kicsit ciki játszótéren homokozni vagy mászókán csüngeni, de attól még a felnőtteknek is kijár a szabadtéri játszás, nem igaz? Úgy tűnik, Gárdonyban felismerték a piaci rést, és kifejezetten felnőtteknek szánt játszóteret, vagy ha akarjuk, szabadtéri fitneszközpontot hoztak létre a Parkerdőben, ahol van bicikli- és stepgép, sífutógép, vízszintes korlát és testépítő gép, valamint külső és belső lábizomzat-építő gép is. Móka, kacagás a szabadban, sporttal egybekötve.
Hátránya:
Elkelne melléjük egy-két klasszikus játszótéri játék is, ha netán gyerekkel mennénk.

10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magadRetro játékbolt
Hol találod?

Pécs, Király utca
Akadnak helyek, ahol gátlástalanul használják ki a mindenkiben ott szunnyadó nosztalgiázót, aki azonnal elpityeredik, amint újra meglátja gyerekkora kedvenc játékát. Rájuk (ránk) épít a Pécs belvárosában megbúvó retrojátékbolt, ahol leginkább a harminc–negyven éves korosztály eregethet könnycseppeket, ha meglátja a felhúzós egereket, a búgócsigát, a kutyás perselyt, a miniautót vagy épp a csipegető csibét.
Hátránya:
Ha már ott vagy, úgyis venni fogsz valamit.

A Szolnoki Olaj KK pályája
Hol találod?

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
Gyerekként nemcsak azért néztünk fel a felnőttekre, mert sokkal tapasztaltabbak és okosabbak voltak nálunk, hanem mert egyszerűen nagyobbak és erősebbek is voltak nálunk. Ez utóbbi érzést simán újra átélhetjük, ha ellátogatunk az elmúlt két év férfi kosárlabda-bajnokcsapatának otthonába, hogy egy meccsen meglessük a kétméteres óriásokat, akik akkora égimeszelők, hogy nem tudunk majd nem felnézni rájuk. Egy megszeppent kisgyerekre fogunk hasonlítani, ha mellénk állnak.
Hátránya:
Hosszabb távú kisebbségi komplexus kialakulása.

10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magadAnnagora Aquapark
Hol találod?

Balatonfüred, Fürdő utca
Egy ilyen összeállításban feltétlenül helyük lenne a balatoni strandoknak is, mert a nagy részük szinte semmit nem változott az elmúlt húsz évben, ám mivel nyakunkon a tél, inkább egy modernebb pancsolást választottunk, de azért maradtunk a Balatonnál. A füredi aquaparkban nyolc medencében és nyolc csúszdában tobzódhatunk. A szaunák és gőzkabinok nem a gyermeki énünknek szólnak, de a hullámmedence és az olyan csúszdák, mint a Kamikáze vagy a Forgószél, úgyis mindenkiből kihozzák a bennünk lakozó pancsoló kislányt.
Hátránya:
Mint minden hasonló létesítménynél, a belépők ára itt is elég borsos.

Halász Judit-koncert
Hol találod?

Október 25.: Szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági központ
Október 26.: Sopron, Liszt Terem
Október 27.: Kőbányai Kulturális Központ

Ha valaki tud mutatni olyan magyar embert, akinek kiskorában egyetlen Halász Judit-lemezt sem raktak fel soha, azonnal hozza el szerkesztőségünkbe sürgős kivizsgálásra! Halász Judit nemcsak a gyerekeknek zenél, hanem azoknak a felnőtteknek is, akik az ő dalain nőttek fel. Bölcs, játékos, és a felnőttek legalább annyira jól érzik magukat a Micimackó, a Boldog születésnapot vagy a Vannak még rossz gyerekek hallatán, mint a legkisebbek.
Hátránya:
A kollégáid furán fognak rád nézni, ugyanis utána napokig Halász Judit-dalokat fogsz dúdolni.

10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magadVidámpark
Hol találod?

Budapest, Városliget
November negyedikéig hétvégenként és ünnepnapokon még nyitva tart a főváros Vidámparkja, mielőtt a csődhelyzet miatt végleg bezárná a kapuit. Ha fel szeretnénk idézni gyerekkorunk hullámvasútját, az elvarázsolt kastélyt, a panorámakereket, a tükörútvesztőt vagy a mesecsónakot, most tegyük meg, később ugyanis már biztosan nem lesz lehetőségünk. Szomorú búcsú egy vidám helytől.
Hátránya:
Sajnos látszik rajta, hogy megtépázta a helyet az idő vasfoga, ami némi múzeumi jelleget kölcsönöz a helynek.

Zsuzsi gőzmozdony
Hol találod?

Debrecen, Fatelep – Hármashegyalja
A százharminc éves Zsuzsi kisvasút csodák csodájára még ma is működik, és a negyvenöt perces, gyönyörű erdei helyszíneken áthaladó utat egy nosztalgia-gőzmozdony segítségével tehetjük meg. A törpevasút a gyerekkorunk erdei kirándulásait és vonatozásait juttatja eszünkbe, ráadásul a természetbe kiruccanni bármely életkorban jó mulatság.
Hátránya:
Októbertől tavaszig csak hétvégén, és akkor is csak napi két járattal közlekedik.

10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magadZamárdi Kalandpark
Hol találod?

Zamárdi, Siófoki út
November elejéig nyitva tart, így még nincs késő kiruccanni a Zamárdi Kalandparkba, ahol az ügyességünket és bátorságunkat tehetjük próbára. A gyerekek és a felnőttek is garantáltan imádni fogják, de a lényeg az, hogy csoportosan elindulva az igazi (jókat lehet nevetni egymás bénázásain…). Csúszópályák, egyensúlyozás faágakon, kötélhálón mászás, kalandpálya, akadálypálya, ráadásul mindez hatalmas fák között, gyakran a lombkorona szintjén kialakított helyszíneken. Nyugalom, mindenki kap biztosítókötelet!
Hátránya:
Tériszonyosok előnyben…

Hullámvasúton kérte meg barátnője kezét
Vedd észre, ha kövér a gyerek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top