Baba

Hagyd békén a terhes nőt, ne zaklasd ilyen a kérdésekkel!

Még akkor is, ha a jó szándék vezérel, ne ijesztgesd a koronavírussal a terhes nőket.

A terhesség kihozza mindenkiből az aggodalmas jóakarót, és olykor pont ezzel gyalogolnak bele az emberek a várandósok lelkébe. Úgy tűnik, hogy ha terhes leszel, akkor ahhoz hirtelen az egész világ hozzá akar szólni, lehetőleg olyan formában, hogy rémtörténeteket mesélnek, melyektől csak még jobban aggódsz a gyerek életéért. Van a terhességben pont elég félelem, nem kell még rátenni egy lapáttal. Dr. Kira Bartlett klinikai szakpszichológus szerit ráadásul a várandós nő lelkiállapota nem elég stabil ahhoz, hogy a koronavírussal ijesztgesse a környezete, még kérdés formájában sem jó érinteni ezt a témát. Majd beszél az aggodalmairól, ha szeretne. „A kismama folyamatos változásban él. Percről percre, napról napra változik a teste és a hangulata, a koronavírus miatt most különösen jellemző, hogy az egyik pillanatban még izgatott a babája miatt, a másikban pedig már szorong a vírustól.”

Hiába van az a fejekben, hogy egy nő terhessége közügy, a jelenlegi helyzetben arra figyelmeztet a szakember, hogy minden barát, családtag, főnök és kolléga hagyja békén a várandósokat a koronavírussal, mert az extra stressz árthat a magzatnak.

Mit lehet akkor kérdezni?

Miután gratuláltál a terhességhez, például megkérdezheted tőle, hogy érzi magát. A feladat az, hogy támogasd, meghallgasd és kedves legyél vele. Bartlett is jól tudja, hogyan működik az ember, ezért mondja azt, hogy egyszerűen tudatosan ellen kell állni annak a felszakadni készülő kérdésnek, hogy mi lesz, ha megfertőződik az anya. Nem kell óvintézkedéseket ajánlani neki, sem tanácsokkal ellátni, és azt sem kell megosztani vele, mit olvastál legutóbb az interneten, pláne ha halálozási adatokról van szó. Ahogy Bartlett írja: „A várandós (ahogy minden nő) kismama csak figyelemre vágyik, arra, hogy valaki meghallgassa, nem kéri, hogy mások megoldják a problémáit.”

terhesség kérdések járvány

Ne látogasd meg személyesen, beszélgess a kismamával online (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Mit NE kérdezz?

A pszichológus szerencsére összeírta, milyen témákat kellene kerülni úgy általában a terhes nőknél, mert ezeknek a mondatoknak még sosem lett jó vége.

  • „Biztos sosem voltál még ennyire boldog.”
  • „Annyira nyúzott vagy.”
  • „Ikreket vársz?”
  • „Soha többé nem fogsz (tetszőleges tevékenységet csinálni).”
  • „Fiút vagy lányt szeretnél?”
  • „Biztos alig várod, hogy szülés után nem kell majd dolgoznod.”
  • „Mikor mész vissza dolgozni?”

És természetesen a koronavírus miatt fennálló élethelyzetben ne kérdezd meg azt sem, hogy mi lesz, ha elvetél a vírus miatt, és ne mondd el neki, hogy a harmad-unokatestvéred influenzás volt terhesen és baja lett tőle a magzatnak. Semmi szüksége rá, hagyd békén a járvány és egyéb betegségek témájával.

A pszichológus azt javasolja, hogy ha tényleg támogatni szeretnénk a terhes barátnőt, családtagot ebben az időszakban, akkor a legjobb, ha gyakran rákérdezünk, hogy érzi magát és hogy segíthetünk-e bármiben. És ha beszélgetni akar a koronavírus okozta szorongásról, akkor hallgassuk meg, de ne kezdjük el osztani ész nélkül a tanácsokat. Irányítsuk az orvosához az aggodalmakkal, ajánljuk fel neki, hogy távolról a rendelkezésére állunk, ennyi épp elég ahhoz, hogy ne érezze magát elveszve, és hogy tartani tudjuk benne a lelket.

További cikkek a terhességről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top