Baba

Gyurmázzon a gyerek minél többet!

Tudtad, hogy a gyurmázásnak számtalan jó hatása van a gyerek fejlődésére? Sőt, még a székrekedésen is segíthet!

A gyurmázás és agyagozás minden beltéri tevékenység királynője, annyi jó hatása van a gyerekre. Bár az agyagot most nehezebb beszerezni és nagyobb kosszal is jár, mint a gyurma, ezért azt nem annyira javasoljuk, de azért érdemes későbbre eltenni róla azt az információt, hogy akár még székrekedés ellen is bevethető, nyilván nem elfogyasztva, hanem sokat gyúrva közösen a gyerekkel. Olyankor is ajánlani szokták az agyagozást, ha épp szobatisztasággal küzd a gyerek és az ilyenkor jellemző „nem akarja elengedni a kakit” fázisban van, mert az a testének egy része, amitől nem akar megválni. Ilyenkor jöhet jól, ha agyagot adunk a kezébe, ami hasonlít a kakihoz, és azt gyurmázhatja, így tanulja meg elengedni a saját székletét.

A gyurmázás jó hatásai:

Kreatív energiákat mozgat meg

Egyértelmű, hogy a gyurma esetében arról van szó, hogy egy adag káoszból készít a gyerek valamilyen figurát, ami a fejében születik meg. Közben pedig kombinálja a színeket és formákat, melyeken keresztül még a művészi énjéhez is közelebb kerül.

Erősíti a koncentrációt

A gyurmázás rengeteg koncentrációt igényel, hiszen úgy kell nyomkodni óvatosan, hogy a megfelelő formát felvegye. Alaposan át kell gondolni, mit gyúr belőle a gyerek, ezzel pedig fejlődik a koncentrációs készsége, úgyhogy akár iskola-előkészítő feladatként is használható.

Gyurmázzon minél többet a gyerek!

Gyurmázzon minél többet a gyerek! (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Fejleszti a finommotorikát

Az apró mozdulatok, ahogy az ujjakkal pontosan kell nyomogatni a gyurmát, hogy a kívánt alakot vegye fel – ez bizony fejleszti a finommotorikát, amire szüksége lesz a gyereknek az iskolában, meg úgy általában az életben.

Segít a kommunikációban

A legkisebbeknek is remek elfoglaltság a gyurmázás – persze csak olyan gyurmát adjunk a kezükbe, amit nem baj, ha megkóstolnak –, mert akár még az érzelmeik kifejezésében is segítheti őket. Közben pedig, ha elmagyarázzák, mit is gyúrnak épp belőle, fejlődik a kommunikációs készségük is.

Csapatmunkára tanít

Főleg akkor, ha a testvérek játszanak együtt, ebben az esetben ugyanis muszáj elosztaniuk egymás között a gyurmát, nem tarthatják meg csak maguknak az összes pirosat, mert akkor kitör a lázadás. Osztozkodásra és a végeredmény szem előtt tartására nevel, hogy ha együtt dolgozunk, akkor szebb alakzatokat leszünk képesek alkotni a gyurmából.

Csökkenti a stresszt

Ahogy minden kézzel végezhető hobbi, amely során egy alaktalan anyag létezésének adunk értelmet, a gyurma is stresszcsökkentő hatású. Segít rendezni a káoszt az agyban, a figyelem összpontosításával oldja a szorongást, és gyors sikerélményt ad, amikor formába rendeződik a kezeink között a gyurma. Jelen helyzetben erre nagy szükségünk van, de általában véve is szokták ajánlani hiperaktív vagy szorongós gyerekeknek a gyurmázást és agyagozást hobbiként a stresszoldó hatása miatt.

Olvass még többet a gyerekek fejlődéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top