nlc.hu
Baba
Kötelező ügyelet: most akkor ki viheti a gyerekét oviba és mi kell hozzá?

Kötelező ügyelet: most akkor ki viheti a gyerekét oviba és mi kell hozzá?

Bár sok helyen eddig is volt óvodai ügyelet, de csak április 30-tól kötelező az intézményeknek biztosítani a gyermekfelügyeletet. Utánajártunk, hogyan és ki viheti a gyerekét ügyeletbe.

Nem egyszerű eligazodni mostanában a rendeletek között, a legújabb szerint április 30-tól biztosítaniuk kell az óvodáknak és bölcsődéknek az ellátást bizonyos feltételekkel. Bár eddig is volt pár óvodában ügyelet, de most kötelezővé tették a gyermekfelügyeletet, csoportonként maximum öt fővel. De milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy ügyeletbe vigyük a gyereket?

Az önkormányzat követi a szülők igényeit

Megkérdeztük Berta Zsófiát, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kommunikációs osztályvezetőjét, hogyan fog működni a kötelező ügyeleti rendszer az óvodákban: „A III. kerületi óvodákban és bölcsődékben a veszélyhelyzet kihirdetése óta folyamatosan van lehetősége a szülőknek ügyeleti ellátást kérni, amennyiben munkájuk miatt másképp nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét, és a gyermek egészséges.

Az ügyeleti rendszer továbbra is ugyanúgy működik: a szülők egy nyilatkozat kitöltésével (amit e-mailen küldhetnek el) a gyermek saját óvodájánál előző héten jelzik, ha ügyeletet kívánnak igénybe venni.

Az önkormányzat az ügyeletre jelentkezők számát hetente nyomon követi, és az ügyeletes intézmények számát az igények szerint csökkenti vagy növeli, így tudjuk az előírt alacsony csoportlétszámokat tartani. Az ügyeletet kérők száma jelenleg növekszik, ezért május negyedikétől az eddigi két ügyeletes óvoda helyett négy tart majd nyitva Óbuda-Békásmegyeren.”

Feltételek az ügyelethez

A kormányrendelet értelmében a rendkívüli szünet idejére a polgármester köteles megszervezni a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét az alábbi szabályozások mellett:

  • Az ügyeletet a nem fertőző, egészséges gyerekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője munkavégzés vagy más ok miatt ezt igényli.
  • Az ügyelet iránti igényt bármilyen formában benyújthatjuk, akár e-mailben vagy telefonon is.
  • A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.
  • Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani.
  • Az ügyeletben csoportonként legfeljebb öt gyermek felügyelete biztosítható, vegyes életkori csoportokban is.
  • Térítési díj nem kérhető.
  • A gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani.
  • Az ügyelet a településen működő, egyházi vagy nem állami fenntartású szolgáltatónál is biztosítható.
Ki és hogyan veheti igénybe a kötelező óvodai ügyeletet?

Egyelőre még nincs túljelentkezést az óvodai ügyeletre (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Kérhetik a munkáltatói igazolást

A törökbálinti Nyitnikék óvoda vezetője, Gergye Szilvia kérdésünkre elmondta, hogy ugyan nincs a rendeletben külön kikötve, hogy munkáltatói igazolást kérjenek a döntéshez, hogy ki mehet ügyeletbe az óvodába, mégis ez lesz a vízválasztó, ha túljelentkezés fordulna elő, és annyi szülő szeretné igénybe venni az ügyeletet, hogy túllépnék az öt fős korlátot.

„Március 17-én, amikor a fenntartó elrendelte az óvodánk bezárását, felmértük az ügyeleti és étkezési igényt. Ügyeletet senki, segítséget az étkeztetésben néhány szülő kért, ezt az önkormányzat segítségével megoldottuk. Az eltelt időszakban az intézmény dolgozói váltásban járnak be, megtörtént a fertőtlenítés, kimostuk és lemostuk a játékokat, bútorokat, óvodai textíliákat. Az ügyelet iránti igényét ezen időszak alatt senki nem jelezte, az óvónőink napi kapcsolatban álltak a szülőkkel, számukra elérhetőek voltak.

Az április 28-án megjelent kormányrendelet értelmében végeztünk egy ügyeleti igényfelmérést újra, bár hangsúlyozom, a lehetőség folyamatosan adott volt. A fenntartótól kapott nyilatkozatot kiküldtük az összes szülőnek, eddig három (egészségügyben vagy rendvédelemben dolgozó) szülő jelezte igényét.

A kormányrendelet nem határozza meg munkáltatói igazolás kérését, én, óvodavezetőként annyit kértem a szülőktől, hogy jogos indokkal kérjék az ügyeletet.

Ennek az az oka, hogy a saját és a családom egészsége miatt, a kollégáim és az ő családjuk egészsége miatt is aggódom. Sokféle információt kapunk a vírussal kapcsolatban, nehéz eldönteni, hogy mikor, mivel védhetjük meg magunkat.

A formanyomtatványon a szülő arról nyilatkozik többek között, hogy gyermeke egészséges, nem jártak külföldön, a családban nincs vírussal kapcsolatba hozható megbetegedés. Valamint arról, hogy munkája miatt nem tudja tovább megoldani gyermeke napközbeni felügyeletét. Érkezéskor a szülő nem jön be az intézménybe, a gyermeket óvodapedagógus veszi át a kapun belül. Az étkeztetést higiéniai szabályokat betartva oldjuk meg, gumikesztyű, maszk, fertőtlenítő rendelkezésre áll az óvodában. A gyermekek számára a megszokott óvodai környezetet biztosítjuk, csoportszobai játékkal, udvari játékok használatával, a felügyeletet minden esetben óvodapedagógus látja el. Nálunk hét csoport van, tehát maximum 35 gyermek felügyeletét tudom megoldani. Abban az esetben, ha többen jelentkeznének – amit nem gondolok -, munkáltatói igazolás alapján tudok dönteni.” 

A munkahely is szervezhet gyermekfelügyeletet

Van más megoldás is, nemcsak az óvodák és bölcsődék, hanem a munkáltató is beszállhat a gyermekfelügyeletbe, ha a szülőknek be kell járni dolgozni. A rendelet értelmében: „A veszélyhelyzet időtartamára bármely foglalkoztató megszervezheti a nála keresőtevékenységet folytató személyek gyermekei számára a napközbeni felügyeletet.” (152/2020. (IV. 27.) Korm. rendelet)

A szabály szerint 20 hetes kortól 14 éves korig lehetnek munkahelyi gyermekfelügyeletben a nem fertőző gyerekek, és csupán a szülő írásbeli nyilatkozatára van szükség arról, hogy a gyermek egészséges. A kiscsoportos, maximum öt fős felügyelet természetes itt is kötelező, és szükség van hozzá pedagógusra is, tehát nem lehet a portásra bízni a gyerekeket, amíg anya és apa dolgozik.

Jó hír tehát az óvodai, bölcsődei kötelező ügyelet azoknak a szülőknek, akik nem tudják otthonról ellátni a munkájukat. Ebben az esetben érdemes egy igazolást kérni a munkába járásról a munkáltatótól, hogy az óvoda felé bizonyítani tudjuk, hogy alapos okkal szeretnénk az egészséges gyereket beadni az ügyeletbe.

Segítünk eligazodni a többi rendelet között is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top