nlc.hu
Baba
A pécsi óvodákban felfüggesztették a fogmosást a koronavírus miatt

A pécsi óvodákban felfüggesztették a fogmosást a koronavírus miatt

Az egymás mellett fogat mosó gyerekek fröcskölését, a csoportosuló gyerekeket és a több gyerek által összefogdosott poharakat járványügyi szempontból túl kockázatosnak érzik.

Szeptembertől felfüggesztették a fogmosást a pécsi óvodákban a járványhelyzet miatt, és nem ez az egyetlen szigorítás: a gyerekek kéztörlőjét nem hetente, hanem háromnaponta kell mosni, az ágyneműt pedig nem kéthetente, hanem hetente, ami nagyobb nyomást helyez a szülőkre, hiszen több munkát ad nekik. A szigorítás ellen nemcsak a szülők léptek fel, a fogorvosok sem helyeslik – írja a Népszava.

Fogmosás a kádban (fotó: Pixabay)

Fogmosás a kádban (Fotó: Pixabay)

A fogorvosok elmondták, hogy az ovisok 90 százalékának van már rossz foga, és a döntés csak további rossz fogak megjelenéséhez vezethet. Ráadásul pont ebben a korban kell a gyerekekben kialakítani a fogmosás rutinját, és ez az új szigorítás ezt jelentősen megnehezíti. A szülők szerint a szabály azért is életidegen, mert egy óvodában amúgy is lehetetlen a távolságtartás betartása, a kicsik összedugják a fejüket, ugyanazokkal a játékokkal játszanak, és ehhez képest a közös fogmosás már nem jelent extra veszélyt. Ráadásul az ágyneműs szigorítást is értelmetlennek látják, hiszen, ha az ágynemű vírusos, akkor a gyerek is az, és úgyis továbbadja a fertőzést a többieknek. A Népszava utánajárt, hogy bár maguk az intézmények is értelmetlennek tartják az intézkedéseket, az Operatív Törzs javaslatára hozták meg azokat, akik azt ajánlották, cseréljék sűrűbben a gyerekek ágyneműjét, és tegyenek meg mindent a megelőzésért.

A gyerekek fogmosásáról tovább olvashatsz az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top