nlc.hu
Baba

Vitaindító fotó, a kádból dolgozó anyukáról

Fontos üzenetet hordoz a kádból dolgozó anyuka fotója

Szülőként helytállni a járvány alatt nem mindig volt egyszerű, ennek is lehet a jelképe ez a fotó.

A koronavírus-járvány tetőzésének idején a férje lefotózta Heidi Metcalfe Lewist, egy Silver Spring-i kétgyermekes anyát, ahogyan a kádban kialakított kis irodájában próbál dolgozni, mikor kislánya mellette játszik.

A képen látható jelenettel nagyon sok szülő tudott vagy tud azonosulni, és a Twitteren komoly diskurzus alakult ki, miután Reshma Saujani, a Girls Who Code alapítója és vezérigazgatója is megosztotta azt. A kétgyermekes anyuka Marshall-terv az anyáknak nevű kezdeményezést vezeti, amelynek többek között az a célja, hogy az anyák az otthon végzett munkájukért is fizetést kapjanak, illetve segítenék a visszatérésüket a munkahelyre, írja a Good Morning America.

A National Association for the Education of Young Children felmérése szerint a járvány miatt nagyon sok gyermekfelügyeletet ellátó intézmény zárt be, azok közül, amelyek nyitva maradtak, a többség a szokásos gyermeklétszám kevesebb mint felével működött. Emiatt, valamint az iskolákban vezetett távoktatás miatt az Egyesült Államokban  2020-ban több mint 2 millió nő hagyta el munkahelyét.

Heidi Lewis szerencsés volt, munkaadója egyetlen alkalmazottat sem bocsátott el a járvány idején, és a távmunkát is biztosította. Ugyan az édesanya nagyon örült annak, hogy ilyen rugalmasan kezelték a helyzetet, de ennek ellenére nem volt könnyű egyszerre dolgozni és az otthoni teendőket is ellátni. És a helyzetet az sem könnyítette meg, hogy férje éppen új munkahelyen kezdett. „Meg akartam adni neki a lehetőséget, hogy bizonyíthasson az új helyen. Szívesen vállaltam ezt a fizetetlen munkát? Igen, de nehéz helyzetben voltunk, szükségünk volt a fizetésére. Ami a feladatokat illeti, arányosan osztjuk el, de az érzelmi teher az én vállamat nyomja” – tette hozzá.

Szerinte a fürdőkádas képe azért keltett ekkora figyelmet, mert a világjárvány még jobban felszínre hozta strukturális szexizmust. „Így működik a világ, az ő munkája elsőbbséget élvez, a férfiak többet keresnek, mint a nők. Ezzel mindenki tisztában van, még sincs változás, pedig ez egyre sürgetőbb lenne” – jegyezte meg.

Joe Biden amerikai elnök néhány héttel ezelőtt be is jelentett egy intézkedéscsomagot, amivel orvosolná a gyermekgondozási krízist.

Kád

Fotó: Pixabay

Szülőként a koronavírus-járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top