nlc.hu
Baba

Beutazási szabályok a kedvelt nyaralóhelyeken

Koronavírus-járvány: így utazhat a család a déli országokba

Változó, hogy melyik országban, hány éves gyerekeknek nem kötelező a teszt a beutazáshoz.

Közeledik a nyár, és számos európai országban, ami a magyaroknak is kedvelt úti célja, változtattak azokon a beutazási szabályokon, amiket a koronavírus-járvány miatt hoztak. A 444 összegyűjtötte, hogy milyen feltételekkel lehet belépni Görögországba, Horvátországba, Olaszországba és Spanyolországba. 

Görögország: Azoknak, akik be vannak oltva, vagy 72 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztet produkálnak, nem kötelező a karantén. Az oltási igazolványt akkor fogadják el, ha legalább 14 nap telt el a második dózis beadása óta. Jó hír, hogy minden Magyarországon alkalmazott oltást elfogadnak, köztük a Szputnyikot és a Sinopharmot is, viszont a magyar védettségi igazolvány nem elég, máshogy kell bizonyítani, hogy mindkét dózist megkaptuk, és a második oltás óta eltelt 14 nap.

Az országba lépéskor öt év alatti gyerekektől nem kérnek negatív tesztet, ám a hatóságok fenntartják a jogot arra, hogy a negatív teszt vagy az igazolás bemutatása ellenére is teszteljék azt, akit valamiért kockázatosnak tartanak. Ha valaki repülőn érkezik, és pozitív tesztet produkál, azt az ilyen esetekre létrehozott karanténhotelek valamelyikébe szállítják, ennek költségeit a a görög állam fedezi.

Horvátország: A konzuli szolgálat szerint azok, akik érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba, de – és ez az Európai Unió minden állampolgárára igaz –, a kártya mellett fel kell mutatni az oltáskor kapott dokumentumot is.

A 7 év alattiak számára nem kötelező sem a teszt, sem a karantén, a 7-18 éves korosztály pedig csak érvényes negatív teszttel léphetnek be az országba. Az is beutazhat, aki átesett a betegségen, ezt 180 napnál nem régebbi, de az utazás előtt legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR-teszttel vagy hitelt érdemlő orvosi igazolással bizonyíthatja.

Itt nem kell tesztet csináltatnia vagy karanténba mennie, aki a beutazást megelőző hat hónapban átesett a betegségen, és az első dózist már megkapta az oltásból. Ők az első oltás utáni öt hónapig mentesülnek a tesztelés és a karantén alól. Azoknak, akiknek még nincs védettségi igazolványuk, 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk. Ami fontos: a horvát hatóságok nem fogadják el a szerológiai tesztet, az EU által jóváhagyott antigénalapú gyorstesztet viszont igen.

Olaszország: 48 óránál nem régebbi, negatív PCR- vagy antigén gyorsteszttel lehet az országba lépni, ellenkező esetben tíz napra karanténba kell vonulnunk. A két év alatti gyerekek mentesülnek a tesztkötelezettség alól. Belépésnél kötelező bejelentkezni a tartózkodási hely szerint illetékes helyi egészségbiztosítási szervnél. Ha az ország területén belül is szeretnénk utazni, ki kell tölteni egy nyomtatványt, és utazáskor magunknál kell tartani.

Spanyolország: Az oltási igazolványt nem fogadják el, 72 órán belül elvégzett, negatív PCR-, TMA-teszttel lehet ebbe az országba belépni. A teszt eredményét igazoló dokumentumnak spanyol, angol, francia vagy német nyelvűnek kell lennie, vagy kell róla hiteles fordítás.

utazás

Fotó: Pixabay

Utazás koronavírus idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top