nlc.hu
Baba

Itt az első magyar szivárványcsaládos mesekönyv

Megjelent Magyarország első szivárványcsaládos mesekönyve

A történetekben szereplő gyerekeknek két anyukájuk vagy két apukájuk van.

A legutóbbi KSH cenzus alapján Magyarországon közel ezer szivárványcsalád él, és ezeknek a családoknak nem volt még saját mesekönyvük

– nyilatkozta az RTL Klub Híradójának Pál Márton és Hanol Ádám, a könyvet kiadó Szivárványcsaládokért Alapítványtól, akik maguk is szivárványcsaládként nevelik négy és fél éves kisfiukat, Andrist. A könyvben egy esti és egy reggeli mese található, egyszerű, hétköznapi rutinokat bemutató történetekkel, ami nem véletlen, hiszen azt kívánja bemutatni, hogy a szivárványcsaládok valójában teljesen átlagos családok, és igazából csak mellékszál, hogy milyen neműek a szülők.

A Micsoda család! című könyv kiadását azért időzítették gyereknapra, hogy ezzel is felhívják a figyelmet, hogy az azonos nemű páros jogai sajnos sokszor sérülnek. Például abban, hogy egy ilyen párnak nem lehet mindkét tagja hivatalos, teljes értékű szülő, és az örökléssel kapcsolatban is vannak problémás kérdések. Ilyen esetekben csak a pár egyik tagja járhat el hivatalos ügyekben: a másik nem viheti el mondjuk orvoshoz vagy nem írathatja be iskolába. Pál Mártonék tudják, hogy a könyvet sokan negatívan fogadják majd, de a céljuk az volt, hogy a kiadással elindítsanak egy párbeszédet. Felhívják a figyelmet arra, hogy a Micsoda család! nem kötelező olvasmány, minden szülő maga döntheti el, megvásárolja-e a gyerekének. A mesék írója Lawrence Schimel amerikai író, a szöveget Szabó T. Anna, József Attila-díjas költő fordította magyarra. Szabó T. Anna korábban saját verssel állt ki a 2020 novemberében indult A család az család kampány mellett, és vele együtt további tizenegy kortárs magyar költő, író és műfordító is. A kampányt több mint 150 cég támogatta.

Szivárványcsaládokról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top