nlc.hu
Baba

Boldogabbak a szülők?

A gyerekek tényleg boldoggá teszik a szülőket?

A boldogság és a gyerekvállalás tényleg annyira összefonódik? Boldogabbak az emberek, ha van gyerekük? Egy kutatásban keresték ezekre a kérdésekre a válaszokat.

A legtöbben úgy válaszolnának a kérdésre, hogy boldoggá teszi-e őket a gyerekük, hogy persze, természetesen, sokkal boldogabb az életük, amióta megszületett a gyerek. A kutatások azonban ennél bonyolultabb választ adnak a valóságról a boldogság vs. gyerekvállalás kérdésben.

Egy 2020-as tanulmányban óriási adatmennyiséget elemeztek ki a kutatók: 11 évig gyűjtöttek adatokat több mint egymillió emberről abban a témában, hogy milyen hatással van a szülők testi-lelki állapotára a gyerek jelenléte. Az eredményben meglepő következtetésre jutottak: általában kimondható, hogy a szülők jólléte alacsonyabb szinten helyezkedik el, mint a gyermektelen embereké – és ez igaznak bizonyult a nők és férfiak esetében is.

Boldogabbak a szülők, mint a gyermektelenek?

Bonyolult kérdés a szülők boldogsága (Kép: Getty Images)

A kutatók – és nagyjából mindenki más is – először a gyerekek mellett felmerülő anyagi nehézségeket okolták az eredményért, hiszen a gyerek anyagi stresszforrás a szülőknek. Ám a kutatás során az is kiderült, hogy nem következik az egyik a másikból, a stressz nem feltétlenül jár a nehezebb anyagi körülmények között élő családok nyomában, azaz nem is csökkenti a boldogságérzetüket. Az adatok alapján megtudhatjuk, hogy a szegényebb családok kevésbé stresszeltek az anyagiak miatt, ha olyan helyen laktak, ahol nem került sokba az élet, míg a gazdag családoknál gyakrabban előfordult a pénz miatti stressz, ha gazdag környéken laktak, ahol drágább az életszínvonaluk fenntartása. Amikor azonban a kutatók kivették az anyagi nehézségeket a képletből, akkor kiderült, hogy a gyerekek végeredményben mégis boldogabbá teszik a szülőket.

Amikor a gyerekek életkorát is figyelembe vették, akkor még egy érdekesség kiderült: minél kisebb volt a gyerek, annál boldogabbnak érezték magukat a szülők. Ennek oka valószínűleg az, hogy a tinédzser évek tele vannak konfliktussal a szülők és gyerekek között, illetve az elengedés és gyász érzésével is ebben a korszakban szembesülnek a szülők leggyakrabban, úgyhogy nem csoda, ha nem az életük legboldogabb időszaka, amikor kamaszodik a gyerek. Mindent összevetve tehát nincs egyértelmű válasz a kérdésre, ezért nem is kell bedőlni annak, aki azzal reklámozza a gyerekvállalást, hogy majd ettől leszünk boldogok. A kutatási eredmények alapján legalábbis a gyereknevelés inkább hasonlít egy érzelmi hullámvasúthoz, mint állandó, élethosszig tartó, garantált boldogsághoz.

Az elég jó anya:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top