nlc.hu
Baba

Menekült nők szülése

Rengeteg ukrán kismamának kell magányosan szülnie

A menekült nők szüleszti ellátást ugyan kapnak, de az apák többnyire nincsenek velük.

Ukrajna orosz megszállásának kezdete óta több mint 600 ukrán baba született csak Lengyelországban, a Today.com pedig arra az aspektusra hívja fel a figyelmet, hogy a kismamák gyakran egyedül kénytelenek megbirkózni a szüléssel egy számukra idegen országban, mert az ukrán apák nem tudtak velük menekülni.

Alina Mustajok, aki Solomiya nevű kislányának adott életet, azt mondta az NBC újságírójának, hogy korábban „elképzelhetetlen” volt számára, hogy Lengyelországban szüljön, ne a szülőhazájában.

Amikor idejöttünk Lengyelországba, abban reménykedtem, hogy még a szülésem előtt visszamegyünk Ukrajnába” – mondta Mustajok. „De túl nehéznek és félelmetesnek tűnik visszamenni, és féltem, hogy a gyerekem nem lesznek biztonságban. Úgy döntöttünk, hogy itt maradunk.

tiszabecs ukrajna orosz-ukrán háború menekültek

Fotó: Bankó Gábor

Az újdonsült anya „igazán ijesztőnek” minősítette a szülés élményét, bár végül minden simán ment.

Ijesztő volt, mert minden ismeretlen volt” – magyarázta. „Nem tudod, mit fognak mondani, mert ez egy másik nyelv, de szerencsések voltunk, mert az orvosok olyan kedvesek és profiak voltak, és igyekeztek ukránul beszélni. Nem is számítottam rá, hogy ennyire jó lesz.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top