nlc.hu
Baba

Eladhatta a kórház a vajdasági nő újszülöttjét

„Eladhatta a kórház a kisfiamat” – 50 éve próbálja megoldani a rejtélyt Margit

A vajdasági magyar asszony még 1971-ben hozta világra az ikerfiait, de a kórházban azt mondták neki, egyikük meghalt. Margit arra gyanakszik, hogy eladhatták a kisfiát.
Egy újszülött baba talpát fogja egy felnőtt kéz

Az 1970-es években csecsemők ezrei tűntek el a szerbiai kórházakból, az anyáknak az orvosok azt mondták, gyermekük meghalt, ám sok jel utalt arra, hogy a babákat a kórházi személyzet eladta pénzes örökbefogadóknak, sokszor külföldre. Évtizedekkel később a szerb kormány még egy testületet is létrehozott annak kiderítésére, hogy mi lett az elrabolt újszülöttek sorsa.

A vajdasági Tóth Margit 1971-ben hozta világra ikerfiait Szabadkán, de a kórházból már csak az egyiküket vihette haza topolyai otthonába. A 72 éves asszony a Blikknek azt mondta, arra gyanakszik, hogy az ő kisfiát is eladhatta a kórház, és máig nem adta fel, hogy megoldja a fél évszázados rejtélyt.

Makkegészségesen, természetes úton hoztam világra a fiaimat 1971. augusztus 31-én. Meg is nézhettem őket, aztán még négy napig rendszeresen hozták oda az ágyamhoz a babákat etetésre. Aztán a főorvos váratlanul hozzám vágta, hogy az egyikük, Tivadar meghalt, de »ne aggódjak, még fiatal vagyok, lehetnek még gyerekeim«

– emlékezett vissza az asszony gyermeke elvesztésére.

Margit utolsó reménye, hogy a másik fia fényképeit látva, esetleg az újságon keresztül magára ismer és jelentkezik a halottnak hitt gyereke. „Ez most az utolsó esélyem. Nem akarok addig meghalni, amíg ki nem derül az igazság” – mondta az idős asszony, akinek nem célja, hogy kiszakítsa a családjából a fiát, ha sikerülne megtalálni őt.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Andriyko Podilnyk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top