nlc.hu
Baba

Gyereküléseket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete

Több gyerekülés is elbukott a Tudatos Vásárlók szigorú tesztjén

A vizsgálatok során több szempontot is figyelembe vettek.

Mint ismeretes, az autós gyerekülés használata kötelező, hiszen a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve utazhat autóval, és egy ilyen eszköz megvásárlása felelősségteljes feladat.

Hogy könnyebb legyen választani, a Tudatos Vásárlók Egyesületének hazai piacon is kapható autós gyerekülések közül 89 autós gyerekülést teszteltek nemzetközi szervezetekkel együttműködve. Vizsgálták a termékeket biztonsági szempontból frontális és oldalirányú ütközés esetén, továbbá, hogy mennyire könnyen használhatók, milyen kényelmesek és tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat a gyerekek bőrével érintkező, és így a szervezetükbe könnyen bejutó részeken.

Babát kötnek be a gyerekülésbe

Fotó: Getty Images

A gyerekülések biztonsági szempontoknak való megfelelése számított bele legnagyobb arányban a végső értékelésbe. Az eredmények azt mutatták, hogy sajnos léteznek olyan gyerekülések, amelyek teljesen elbuktak ezeken a teszteken, ami érthetetlen, hiszen ez volna ezeknek az üléseknek az elsődleges funkciója. Ilyen értelemben megkérdőjelezhető például a Kinderkraft Comfort Up 9-36 kg gyerekülés létjogosultsága, mely így utolsó helyen végzett 0 ponttal.

Ugyanakkor bármennyire is legfontosabb szempont, hogy mennyire biztonságosak a gyerekülések egy esetleges ütközés során, nem ez az egyetlen, amit érdemes figyelembe vennünk vásárláskor.  A tesztek során vizsgálták ugyanis, hogy tartalmaznak-e ezek a termékek olyan vegyületeket a gyerekek bőrével érintkező részeken, amelyek a szervezetükbe jutva különböző, az egészségükre káros folyamatokat indíthatnak el. Kiderült, hogy akadnak ilyenek. Volt olyan termék, mely egyébként a biztonsági szempontoknak kiemelkedően megfelelt, viszont megengedett határértéken felül tartalmazott valamilyen nemkívánatos anyagot, ezért összesítésben csak a sor végén tudott végezni. Ilyen például a Besafe iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size base újszülött kortól 15 hónapos korig (0-13 kg) használható terméke, mely a mérések szerint 17 mg/kg naftalint tartalmaz.

A naftalin a legegyszerűbb molekula a policiklusos aromás szénhidrogének csoportjában (PAH-ok), melyek egy része bizonyított karcinogén, mutagén és teratogén hatású, köztük a naftalin is feltételezett rákkeltő. Ma festékek, műanyagok, gyógyszerek gyártásában alkalmazzák. Megengedett felső határértéke 1.0 mg/kg. Azonban az összes BeSafe terméket nem kell ezért kihúzni az opcionális lehetőségek közül, mert akadtak olyanok is ugyanezen márka más tesztelt termékei közül, melyek úgy tudtak megfelelni a biztonsági szempontoknak, hogy közben veszélyes vegyi anyagokat sem tartalmaztak és az összesített lista elején végeztek.

Ami a tesztből kiderült, hogy nem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni, mert egyik sem garancia arra, hogy biztonságban tudhatjuk gyermekünket. „Ráadásul a gyerekülések egyáltalán nem olcsó termékek. A gyermek 12 éves koráig 2-3 darabot is el fogunk fogyasztani, hiszen mindig a magasságához és súlyához igazodó méretet kell használnunk. Ezért, ha már így is úgy is szánunk rá egy szemmel jól látható összeget, legalább valóban minden szempontból kielégítő darabot válasszunk” – olvasható a tesztről készült hivatalos közleményben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top