Baba

Ezért ne engedd, hogy a gyereked a gyerekülésben aludjon el!

Miután elveszítette egyéves kislányát, egy amerikai édesanya most azért küzd, hogy felhívja a többi szülő figyelmét a gyerekülés veszélyeire.

Három évvel ezelőtt az Egyesült Államokban élő Lisa Smith élete legszörnyűbb telefonját kapta: a bébiszitter telefonált, aki épp egyéves kislányára, Miára vigyázott. „Emlékszem, munkában voltam, amikor a bébiszitter hívott. Mikor elmondta, hogy Mia elaludt a gyerekülésben, és most nem tudja őt felébreszteni, sokkot kaptam. Minden kiesett a kezemből” – idézi Lisát a Scary Mommy.

A gyászoló anya a lapnak elárulta, ő és a férje is tisztában voltak a veszélyekkel, amikkel a gyerekülés használata járt, csakhogy a bébiszitterük nem. Ezért engedhette meg, hogy a pár egyéves lánya elaludjon a gyerekülésben, ami később a kislány halálához vezetett. Az orvosok szerint a tragédiát az okozhatta, hogy a kislány teste alvás közben olyan pozícióba került, ami akadályozta a légzését. A halálát oxigénhiány okozta.

A lányunk halála óta három év telt, azóta a férjemmel azért küzdünk, hogy felhívjuk minden szülő figyelmét a gyerekülésben alvás veszélyeire. Mindezt azért, hogy megkíméljük őket egy olyan veszteségtől, amin nekünk keresztül kellett mennünk.

A legfontosabb, amit minden szülőnek tudnia kell, hogy a gyereküléseket nem arra tervezték, hogy abban a gyerekek aludjanak” – mondja Sharon Evans, a Cook Gyermekkórház traumamegelőzési koordinátora, majd hozzáteszi, az ülésekkel az a legnagyobb baj, hogy nem vízszintesek. „A pici babák még nem tudják tartani a fejüket. Ha a pántok nem elég szorosak, a babák könnyen lecsúszhatnak az ülésben, a fejük – ami sokkal nehezebb, mint a testük többi része – előreeshet, ami elzárhatja a légútjaikat, és ez szélsőséges esetben végzetes is lehet.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top