Szabadidő

Drága autós gyerekülések is megbuktak a teszten

47 különböző, Magyarországon is kapható autós gyerekülést tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Két gyerekülést egyáltalán nem ajánlanak a szakértők, mivel biztonsági szempontból kockázatosak. Jó hír, hogy ugyanazért a pénzért vagy akár kevesebbért biztonságosabbat is vehetünk.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 47 különböző autós gyerekülést tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel és a német ADAC autóklubbal együtt. Vizsgálták többek között, hogy mennyire nyújt biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél, milyen könnyen használható, mennyire kényelmes, és tartalmaz-e egészségre káros vegyi anyagokat.

Rossz hír, hogy két termék – egy Recaro és egy Concord – 0 vagy 0,5 pontot kapott ezen a teszten a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Ráadásul nem is a legolcsóbb termékekről van szó, hiszen ezek 85-120 ezer forintba kerülnek. Nehezíti a vásárló helyzetét, hogy a biztonság nem egyértelműen márkafüggő, ugyanis a fenti két márkának van olyan terméke is, amelyik kimondottan jól szerepelt a biztonsági teszten.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azokat a termékeket szerepelteti a honlapján megjelenő tesztjeiben, amelyek a teszt publikálásának időpontjában új termékként elérhetők hazai boltokban ill. magyar nyelvű webáruházakban, akkor is ha maga a tesztelés akár előző években történt.

Emellett az egyesület arra ösztönzi a vásárlókat, hogy a környezettudatosság jegyében lehetőleg válasszanak használt terméket, de azok vásárlása előtt is tájékozódjanak a tesztből. Az autós gyerekülés teszt megjelenésekor a Recaro Optia gyerekülés szerepelt egy magyar nyelven elérhető webshopban, habár a gyártó tavaly visszavonta a terméket a piacról, éppen a 2016-os ADAC teszt rossz eredménye miatt. A TVE teszt publikálásának hatására a márka hazai forgalmazója elérte, hogy a webshop levegye az oldaláról ezt a terméket, így az már nem kapható új termékként, ezért a TVE is törölte a tesztjéből.

További 5 termék vásárlását szintén nem ajánlják a szakértők, mert ezek is 2 pontnál kevesebbet kaptak a biztonságra, és ugyanezért az árért kaphatunk olyan gyerekülést is, amelyik sokkal biztonságosabb.

Jó hír, hogy az egészségre káros vegyi anyagok, mint például a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), ftalát, fenolok, formaldehid, égésgátlók nem jelentenek nagy kockázatot ezeknél a termékeknél. 29 gyerekülés 4 vagy ennél jobb pontot kapott, mindössze 2 termék kapott 2 vagy annál kisebb pontot erre a tesztre.

A tesztben szereplő 14 különböző 0–13 kg, illetve 0–18 kg méretű gyerekülések között vehetünk 60 ezer forintért is olyan terméket, amelyik biztonságos, jól használható, kényelmes és a vegyianyag-szennyezettségtől is mentes. Viszont 160 ezer körüli összegért is kaphatunk olyat, amelyik az ütközéses tesztnél ugyan jól szerepelt, de viszonylag magas a vegyianyag-szennyezettsége. Ebben a kategóriában volt 2 olyan termék is, amelyik kirívóan gyengén szerepelt a biztonsági teszten.

A 9–18 kg-os méretcsoportban 8 terméket teszteltek, amelyek közül egy 0 pontot kapott a biztonsági teszten. Ez utóbbi gyerekülés 90 ezer forint körüli összegért kapható, viszont ebben a méretben ennyi pénzért tudunk olyat is venni, amelyik sokkal biztonságosabb.

A tesztben szereplő nagyobb méretű gyerekülések (15–36 kg) között nem volt kirívóan gyenge biztonságú termék. Akár 50-70 ezer forintért is kaphatunk olyan gyerekülést, amelyik legalább közepes pontot kapott biztonságra.

Bár jól hangzik a gyerekkel együtt növő ülések ötlete – van olyan típus, amely 0–36 kg-ig használható –, ezek mégsem ajánlhatók. Általában kevésbé biztonságosak, mivel a nagyobbakra van kialakítva a szerkezet, és nem is könnyű használni őket. 

A teljes teszt előfizetéssel tekinthető meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top